14 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Удължават срока на конкурса за послание за плочата на монумента на Роженските поляни

Срокът за участие в конкурса за послание, което да бъде гравирано на плочата на монумента на Роженските поляни е удължен до 23-и февруари, информират от администрацията в Русе.

Конкурсът е част от националната инициатива Пилон „Рожен“, под патронажа на президента Румен Радев. Инициативата за изграждане на новия Паметник на Обединението е на Фондация „Наследство в бъдещето“. Тя включва кампания за набиране на средства и издигане на най-голямото българското национално знаме на Роженските поляни – като символ на националното единение. В постамента на съоръжението ще бъдат вградени 28 кратки послания от 28-те административни области на България под мотото „От българите днес – за българите утре“. Мраморната плоча с картата на България ще е с размери 6х3 метра и ще бъде изработена в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и ще наредят училището си сред големите дарители в националната кампания „България заслужава!”.

Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще се издига на внушителната надморска височина от 1430 метра. Така българското знаме ще се вижда от километри разстояние. Пилонът на знамето ще бъде висок 111 метра, а самият флаг ще е с размер 25 х 40 метра и с обща площ 1000 кв. метра.

Related Articles

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ