10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Започна поредният етап от Водния цикъл на Пловдив – реконструкцията на Главния колектор

Започна третият етап на един от най-важните за града проекти – „Интегрирания проект за водите на Пловдив – Етап 1“. По време на него ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на Главен колектор VII. Той е с дължина 2,8 км. и се намира в южното платно на бул. „Дунав“ и ул. „Брезовско шосе“. Целта на ремонта е да се намали инфилтрацията в район „Северен“, която е и най-висока в целия град.

Няма да има смущения във водоснабдяването. Ще се наложат единствено временни стеснявания на булевард „Дунав“ по време на работа, които са изцяло съобразени и съгласувани с КАТ, така че да създават минимални неудобства на гражданите и да не се блокира трафикът“, коментира зам.-кметът по строителството на Община Пловдив Пламен Райчев, който извърши инспекция на обекта. Той обясни, че дейностите се извършват по безизкопна технология за изграждане и рехабилитация на тръбопроводи. Тя ще позволи да не се ограничава напълно движението по бул. „Дунав“ и ул. Брезовско шосе“. След работния ден временната организация на движението се премахва и участъкът ще е напълно проходим за движение.

Работата по третия етап на проекта включва почистване на канализацията и отстраняване на дефекти. Почистването ще се извършва с рециклиращи каналопочистващи машини, които са максимално щадящи към природата, защото не се използва питейна вода за работа. В резултат на дейностите колекторът ще бъде почистен от утайките и ще бъде спряно навлизането на чужди води в него.

Обектът е част от „Интегриран проект за водите на град Пловдив – етап 1“, който се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ по приоритетна ос 1 „Води“, процедурата за подбор на проекти № BG16M1OP002-1.006 „Изпълнение на ранни вик проекти“. Стойността на обекта е 1 298 280 лв. с ДДС и се очаква дейността да приключи преди договорения срок, който е 509 календарни дни.

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ