11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Започват проучванията за изграждане на „леко метро“ във Варна

Общинският съвет във Варна одобри финансиране в размер на 240 хил. лв. за проучвания, определяне на терен за депо и изготвяне на техническо задание за изграждане на „леко метро“. Сумата ще бъде отпусната за изготвяне на техническо задание и определяне на терен за депо.

Според зам.-кмета на Варна Христо Иванов градската железница е заложена в Общия устройствен план на града. Нейното трасе трябва да преминава по градския булевард „Цар Освободител“.

Основната функция на бъдещата железница ще бъде да свърже новата икономическа зона, която предстои да бъде обособена край Аксаково, с Варна. Тя ще е основно надземна, като само в отделни участъци ще минава под земята. Очакванията са в бизнес зоната да се създадат около 30 000 работни места.

Финансиране за строителството на метрото ще се търси от фондове на Европейския съюз.

Очаква се до края на октомври да приключи процедурата за избор на проектант, а крайната дата за завършването на цялото съоръжение е 2023 г.

Related Articles

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ