11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Програма „Дунавски регион“ е одобрена от Европейската комисия

Европейската комисия официално прие новата програма за транснационално сътрудничество за Дунавския регион за периода 2021 – 2027 г.

Териториалният обхват на програмата включва 9 държави – членки на Европейския съюз (Австрия, две германски федерални провинции: Баден-Вюртемберг и Байерн (Бавария), Чехия, Словакия, Словения, Хърватия, Унгария, Румъния и България) и 5 държави извън ЕС (Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Сърбия и Украйна).

Бюджетът на Програма „ИНТЕРРЕГ Дунавски регион“ е в размер на 266 млн. евро (в т. ч. 80% от европейските фондове и инструменти и 20% национално съфинансиране от държавите, участващи в програмата) и цели подпомагането, разработването и изпълнението на проекти за сътрудничество, които да допринесат за развитието на един по-иновативен, устойчив и социален Дунавски регион, а също така и за подобряване на регионалното управление, с цел справяне с общи предизвикателства.

Новата програма е част от Европейското териториално сътрудничество (ETC), по-известно като ИНТЕРРЕГ, което е важен фактор при провеждане на кохезионната политика на Европейския съюз от 1990 г. насам.

Целта на програмата е държавите в Европа да си сътрудничат в разработване и изпълнение на съвместни проекти, които биха допринесли за разрешаване на общи териториални, социални и икономически проблеми.

Основният акцент на новата програма е върху тематичните области, по които ще бъдат финансирани транснационални проекти (в т. ч. обезлюдяване, миграция, икономическо неравенство, енергийна зависимост, изменение на климата и др.).

Програмата „Дунавски регион“ през програмния период 2021-2027 г. ще подкрепя проекти в четири приоритетни области.

Първата област е насочена към подобряване на иновациите и трансфера на технологии и изграждане на умения за интелигентна специализация, индустриален преход и предприемачество.

На второ място, програмата се фокусира върху действия за насърчаване използването на възобновяема енергия, адаптиране към изменение на климата и справянето с бедствия, подобряване на качеството на водата и почвите и защита и запазване на биоразнообразието в екологичните коридори и екорегионите.

Третият приоритет – по-социален Дунавски регион, ще адресира пазара на труда и подпомагащото образование и обучение по отношение на тяхната достъпност, приобщаване и ефективност, както и проучване на секторен подход към социално-икономическото развитие чрез наследство и култура.

И накрая, четвъртият приоритет на програмата е насочен към по-добро регионално управление за справяне с големи териториални предизвикателства, като демографската трансформация. Освен това има за цел да подкрепи решения за предоставяне на по-добри обществени услуги и цифровизация.

Както при останалите програми за транснационално сътрудничество, всички проекти, кандидатстващи за подкрепа от Програма „Дунавски регион“, следва да включат партньори от най-малко три държави, като могат да вземат участие национални, регионални или местни институции, университети, изследователски институти, частни компании, както и НПО.

Related Articles

Участници от 8 държави на изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ в Пловдив

27-ото издание на Международното изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ ще се проведе в Пловдивския панаир на 25 и 26 април 2024 г. Организатори...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ