15 C
Пловдив
четвъртък, май 9, 2024

Излезе от печат луксозен каталог за архитект Карл Кандулков

Излезе от печат луксозен каталог, който пресъздава изцяло идеята, името и съдържанието на изложбата „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово”, реализирана през 2020 година по повод 100 години от неговото рождение.

Съставители на изложбата и на каталога са Цветомира Койчева – началник на Държавен архив – Габрово и Силвия Рангелова – графичен дизайнер. Печатът на книгата стана възможен благодарение на богатия фонд на архитект Кандулков – над 300 архивни единици, в 2,5 линейни метра, съхранявани в габровския архив.

Каталогът от 66 страници съдържа над 180 изображения на лични документи (грамоти, ордени, служебни карти, дипломи); на творческа дейност (скици, работни и идейни проекти, архитектурни планове, чертежи); снимки (портретни, на сгради, мостове, паметници, скулптури); над 30 текста с лични спомени на архитекта и публикации за него и дейността му.

Табло от изложбата на ДА Габрово по повод 100 г. от рождението на арх. Карл Кандулков

В изданието са включени опис на проектите на арх. Кандулков, съхранявани в Архива и снимки от откриване на изложбата през 2020 г., която се радва на интереса на габровци и гости на града в продължение на 15 месеца.

Оригинално допълнение към каталога е QR код за интервю с архитект Кандулков от 2002 г. Записът е направен на среща с журналисти, общественици, краеведи и архивисти. На задната корица на каталога е отпечатан визионерският цитат на архитекта:

„Пътят към Европа съществува. Лично аз не желая да ходя по него. Чували сте да казват на някого, драги вие се развивате много добре, но ще трябва да изминете още дълъг път за да успеете. Това се отнася за всички ни, ако изградим на високо ниво материалната си култура – фабрики, селско стопанство, инфраструктура, туризъм, пътища, да променим варварските си табиети, да се уважаваме и мислим цивилизовано, то тогава Европа сама ще мине този път до нас… А това ще увеличи самочувствието и достойнството ни като народ.”

Каталогът се явява първото пълно, илюстровано издание за един от водещите български архитекти, визионери и ръководители от 50-те до 90-те години на XX век.

Related Articles

1000 нови паркоместа ще има на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на летище София, който ще осигури 1000 нови паркоместа, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна...

Тракийският гробнично-култов комплекс „Оструша“ посреща посетители

Тракийският гробнично-култов комплекс „Оструша“ отвори за посетители. Един от най-внушителните комплекси в Долината на тракийските царе ще работи всеки ден от седмицата, а входът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ