18 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Възстановено е движението на влаковете през тунел „Козница“

Частично е възстановено движението на влаковете в участъка между гарите Карлово и Антон, съобщиха от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

В началото на март тази година започнаха ремонтните дейности по жп тунел „Козница“, които включваха премахване на амортизираните жп линия и контактна мрежа; изгребване на съществуващата баластова призма; изграждане на двойна отводнителна система – канавки и дренажи и полагането на дебела бетонна плоча, върху която беше положен нов железен път с релси тип UIC 60 – за по-висока товароносимост.

В момента се извършват довършителни дейности по железния път, осветлението на тунела и др.

Стойността на проекта е 24 млн. лв. „Козница“ е най-дългият железопътен тунел в страната – 5812 м. Той преминава под рида Козница, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора. Построен е в периода 1949-1951 г., а последният му среден ремонт е извършен през 1993-1994 г.

След пълното приключване на ремонта скоростта в жп участъка между Копривщица и Стряма, част от Трета главна жп линия София-Бургас, ще се увеличи до проектна скорост 100 км/ч., посочват от НКЖИ.

Related Articles

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ