15 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Представиха първия стенопис, направен по новите правила за графити в София

Представиха първия стенопис на жилищна сграда в центъра на София, създаден по новите правила на градския парламент за подпомагане на графити артисти, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Стенописът е част от художествената серия „Пътеводители“ и е резултат от срещата на бразилската духовност с българското фолклорно наследство.

Двама бразилски художници – Робезио Маркс и Тереза Декинта, вдъхновени и от българския фолклор, са украсили със стенопис сградата на ул. „Ген. Гурко“ 68. Специално за проекта им у нас двамата автори включват избрани мотиви от българската шевица и елементи, често срещани по народните носии.

На представянето присъстваха председателят на СОС Георги Георгиев и посланикът на Бразилия Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс.

„Живеещите в тази сграда граждани са дали съгласие за проекта и бяха много доволни от резултата. Създаваме също и свободни стени на обществени пространства, където младежите да творят. Затегнахме и контрола върху вандализма върху фасадите“, коментира при откриването на стенописа Георгиев. Той напомни, че СОС прие нови правила, с които улеснява и ускорява значително процедурите за одобряване на проекти в градската среда, с цел привличане на повече творци.

Related Articles

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ