13 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Търсят най-добрия идеен архитектурен проект за Арт зона в Хасково

КАБ – РК Хасково и САБ – Хасково, със съдействието на Общината, организират „Пленер Арт зона Хасково“. Целта на инициативата е да се открият най-добрите архитектурни идеи за нова Арт зона в пешеходния център на града – на мястото на съществуващия Покрит книжен базар.

Най-добрите архитектурни идеи и пространствени визии за реализиране на Арт зоната с акцент върху иновациите в дизайна и устойчивата архитектура ще бъдат представени на местната общественост. По този начин ще се подпомогне взаимодействието между архитектурната общност и Община Хасково за изпълнение на стратегическите общински планове и програми за устойчиво градско развитие, уточняват организаторите.

Концепция:

Участниците имат пълна творческа свобода за пространственото оформление на мястото като няма ограничения в решението дали съществуващият Покрит книжен базар и трансформирането му в Арт зона да се запази, да не се запази, или да се преустрои. Няма ограничения и в избора на дейности и начина на осъществяването им.

Основната цел на проекта е да се представи оригинална и работеща идея за пространствената зона: да се създаде територия за споделяне на артистичен талант и вдъхновение, място за опознаване света на различните видовете изкуство; да се създаде място за отмора, срещи и други, и като разширение на пешеходната зона на града по време без мероприятия. Проектът следва да кореспондира и да се вписва хармонично в околната среда на алеите и сградите около тях, като представи вижданията на автора за намеса по отношение на архитектура, конструкция и благоустройство на територията на зоната и др.

Условия за участие:

Пленерът е открит и явен. В него могат да участват архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти, притежаващи проектантска правоспособност за 2022г. , в екип с художници, скулптори, дизайнери, актьори и др. Има изискване ръководителят на проекта и екипа да бъде архитект. А всеки участник може да бъде включен само в един проект.

Журиране:

Компетентно жури ще оценява проектите открито, в присъствието на всички участници. В състава му влизат: арх. Владимир Милков, арх. Тодор Булев, арх. Константин Димов, арх. Десислава Стоянова, арх. Делчо Делчев, арх. Веселин Серкеджиев и арх. Тодор Грозев.

Наградният фонд е осигурен от Община Хасково:

– Първо място – парична награда в размер на 3000 лв. и Диплом и Възлагане от Община Хасково на Работен проект.

– Второ място – парична награда в размер на 1000 лв. и Диплом

– Трето място – парична награда в размер на 500 лв. и Диплом

Срок за подаване на конкурсните проекти: на 4 и 5 октомври. Подробности за условията, критерии за оценка и как да участвате са публикувани тук.

Related Articles

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ