20 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

С 1 млн. лв.: Сливен обновява последната неремонтирана детска градина

Сградата на Детска градина „Звездица“ в кв. „Даме Груев“ ще бъде изцяло обновена. Протоколът за откриването на строителната площадка подписаха кметът Стефан Радев и изпълнителят на обекта. Ремонт на сградата не е извършван, откакто е създадена през 1975 г.

Това е дългоочакван за нас ремонт и сбъдната мечта. Той ще бъде ценна придобивка не само за децата и за персонала, а за целия квартал, тъй като сме единствена детска градина“, заяви директорът Пенка Проданова по време на срещата си със сливенския градоначалник. 

Звездица“ е последната голяма детска градина, която предстои да обновим. Дълго време търсихме финансиране за този проект и се радвам, че сме на път да го реализираме. По-голямата част от средствата са осигурени от общинския бюджет, останалите са от получения финансов излишък от проекта за кръговото кръстовище на „Розова градина“, заяви кметът Радев. В тази връзка той припомни, че миналата година Общината успя да финализира проекта за обновяването на четирите големи детски градини в града – „Мак“, „Вержин и Хаик Папазян“, „Детство“ и „Зорница“. Той допълни още, че предстои реализация на съвместен проект с Министерство на образованието и науката, който включва изграждането на три нови детски градини в селата Тополчане, Сотиря и в кв. „Надежда“.

Работим вече по структурирането на тези проекти и смятам, че ще дадем по-добра перспектива на много деца в община Сливен. Важно е децата да се социализират от най-ранна детска възраст, за да се радват на по-добри шанс и развитие по-нататък“, посочи още кметът.

Ремонтът на сградата на детска градина „Звездица“ предвижда цялостно обновяване, реновация на кухненската част, както и подмяна на амортизираните остарели инсталации – електро, ВиК и др. За осъществяването на достъпна среда, включително за лицата в неравностойно положение, се предвижда изграждането на рампи до всички корпуси и вътрешни дворове, ще бъдат монтирани и преместваеми устройства за изкачване на стълби. Тротоарните плочи около сградата ще бъдат подменени с нови.

Размерът на отпуснатите средства е около 1 млн. лв., срокът за изпълнение е 230 календарни дни.

 

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ