Студенти на ВСУ „Черноризец Храбър“ в състезание за реновиране на бивша промишлена зона в Париж

В близост до нея ще се проведат олимпийските и параолимпийските игри през 2024 г.

0

Четвъртокурсници от специалност „Архитектура“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ се състезават в престижен международен студентски конкурс за благоустрояването на бивша промишлена зона в парижкия район Сен Дьони. Студентите Пресияна Пенчева и Виктория Гърневска се включиха в XVI издание на „Multi Comfort 2020“.

 

Задачата на тазгодишното издание на конкурса е истинско предизвикателство за студентите. Те трябва да предложат иновативни, устойчиви и енергийно ефективни решения за преобразуването на зоната на пост-индустриалния обект на „Coignet Enterprise“ в парижкия район Сен-Дени. Задачата включва проектиране на зелена жилищна, учебна и развлекателна зона, която да съчетава едновременно следите от историческо наследство със съвременните нужди за устойчиво развитие на квартала.

Интересен факт е, че в непосредствена близост се намира националният стадион „Стад дьо Франс“, който през 2024 г. ще бъде домакин на XXXIII-те Летни олимпийски и Параолимпийски игри. Отреденият за благоустрояване парцел е между река Сена и железопътните линии, излизащи на север от Париж. Историята на терена е още по-любопитна и от факта, че в него е първото железобетонно здание в Париж – „Maison de François Coignet“, построено през 1853 г. и обявено за паметник на културата през 1998 г. В къщата са настанявани работниците от близките цехове за торове, лепило и желатин. Самият Франсоа Коанье е водещ френски индустриалец, пионер в приложението на стоманобетона и сподвижник на най-известния френски градостроител Жорж-Йожен Осман, известен като барон Осман – архитектът, дал днешния облик на Париж.

Конкурсът се провежда за 16 поредна година и протича в два етапа – национално ниво, в който участват екипи от студенти по архитектура от българските университети. Във втория, международен етап, победителите от националните конкурси  презентират своите проекти пред международно жури в кметство на Сен Дьони.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си