34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Отбор на ВСУ „Черноризец Храбър“ е в ТОП 3 на архитектурен конкурс

Анета Димитрова и Десислава Георгиева – студенти в трети курс на специалност „Архитектура“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ се класираха в ТОП 3 на националния етап на XVII-ия Международен архитектурен студентски конкурс, познат като „Мулти-комфорт“. Студентите защитиха проекта „SimplyCity“ пред авторитетно жури от водещи университетски преподаватели, архитекти и представители на компанията. Тази година задачата на международното издание на Архитектурния студентския конкурс е разработена съвместно с Община Варшава и е за обновяване на зоната на железопътната гара Варшава Изток. Студентите трябваше да представят своето виждане за развитие на територията, като се съобразят с терена и с плана на Варшава за постигане на климатичните цели до 2050 г. Проектът включва още възстановяване на стара фабрика, която да бъде използвана за интеграция на местната общност, както и строителство на нови студентски жилища.

Екипът „Е-Dea“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ заложи на удобството и здравословната жизнена среда в изграждането на проекта си „SimplyCity“ – многофункционален зелен комплекс. Специален акцент в проекта са атриумът, стената за катерене и откритото експозиционно пространство. Предложеното реновиране на фабриката запазва красивата й фасада като част от културното наследство на града, но я превръща в модерен център за срещи и културни прояви, за представяне на традициите и занаятите. Сградите представляват уникален синтез между съвременните строителни материали и растителността, разпростираща се по интересната конструкция на терасите. Проектът предлага богато озеленяване – един от най-търсените елементи на съвременната европейска градска архитектура.

„Озеленените фасади не само охлаждат помещенията, но и влияят върху микроклимата в сградите, подобряват въздуха и намаляват замърсяване на околната среда. За топлите връзки, свързващи сградите, предложихме панорамни фотоволтаични стъкла. Така топлите връзки са едновременно преливащи от зеленина зимни градини, кътове за отдих и аварийно стълбище. Конструкциите по естествен начин водят към озеленените покриви на жилищните сгради“, разказаха третокурсниците Анета и Десислава. Те бяха най-младите участници в националния кръг на конкурса, като премериха сили с дипломанти на архитектурните факултети на други български университети.

Проектът на екип „E-DEA“ на ВСУ „Черноризец Храбър“, с ръководител проф. д.а.н. арх. Александър Слаев, ще бъде представен на научната конференция в Архитектурния факултет и на други предстоящи форуми.

Конкурсът се провежда за 17 поредна година и протича в два етапа – национално ниво, в който участват екипи от студенти по архитектура от българските университети. Във втория, международен етап, победителите от националните конкурси ще презентират своите проекти пред международно жури. Студентите по архитектура на ВСУ „Черноризец Храбър“ имат богат опит в участието в престижния конкурс. В 10-то юбилейно издание петокурсниците Валентина Петрова и Калоян Димов спечелиха първо място в националния етап на „Multi Comfort“ с проект на тема „Училище на бъдещето“. През 2017 студентите Полина Славова и Ангел Петраков, студенти тогава в IV курс в ВСУ „Черноризец Храбър” представиха България в Мадрид с проект „Мултикомфортна къща“.

Related Articles

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...

Монтана и турския град Адъяман с общи мерки срещу климатичните промени

Монтана и турският град Адъяман изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на климата по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция. Партньори на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ