17 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

Откриват с церемония реновираната гробница в Свещари на 14 април

Продължават дейностите по проекта за реновация на тракийската царска гробница в село Свещари. Той е част от мащабен проект за популяризиране и социализиране на културния обект, който е под егидата на ЮНЕСКО от 1985 г. Официалното откриване на реновираната гробница е планирано за 14 април 2022 г.

Довършителните дейности към момента включват монтирането на нови стъклени пана в лабиринта пред гробницата. Те ще дават информация за постоянната експозиция във вътрешността на обекта. Междувременно се извършват дейности и по обновяване на цялата електро преносна мрежа в самата гробница по съвременна технология. Предстои монтиране и на допълнителните конструкции, които ще носят новото осветление по проект на емблематичния за осветяването на културни обекти Марк Сътън Вейн. Дългогодишният му опит в архитектурното осветление на паметници, изкуство, музеи, интериор и екстериор на исторически сгради, дават гаранция за съвременния прочит в осветяването на царската гробница и в същото време ще поставят Сборяново на челните места в културните туристически обекти на Европа.

Самият Марк Сътън Вейн ще пристигне в България няколко дни преди официалното откриване в Свещари, за да напасне и тества и лично осветлението, и да гарантира, че изпълнението е на достатъчно високо ниво, за да бъде цялостно преживяването за посетителите. Част „Осветление“ е изпълнена изцяло от българска фирма, която е участвала в художественото осветяване и на други емблематични за България културни обекти като централната сграда на БАН в София.

Проектът „Свещари в нова светлина“ се реализира с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство – Ambassador’s Fund For Cultural Preservation. Ръководи се от фондация Credo Bonum, с подкрепата на Министерство на културата и ИМ Исперих.

Related Articles

Издадоха преведен от немски език „Наръчник по Каменоделство / Оперативно зидарство“

Това е второ подобрено и допълнено издание на оригинала от 1912 година от Лайпциг, Германия "Наръчник по Каменоделство / Оперативно зидарство" е издание по повод...

Намаляват постъпленията от ДДС. Хазната на червено?!

Държавната хазна започна да закъсва с постъпленията от най-големия си източник на приходи - данъка върху добавената стойност (ДДС), информира "Сега". В края на април...
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ