Започва обследване на паметника „Шипка“

0

Министерството на културата ще осигури необходимите средства, за да започне обследване за ремонт на паметника на връх Шипка. Последният сериозен ремонт е правен преди 40 години.

Трябва да се намери решение за влагата, която прониква между камъните и уврежда фасадата. Заради опасност от падане на облицовъчни камъни пред паметника е поставена предпазна решетка.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка, която да възложи обследване на фасадата на монумента. То трябва да фиксира тяхното точно състояние. На база на тези резултати трябва да бъде изготвен инвестиционният проект за консервация и реставрация на монумента“, обясни директорът на музея д-р Чавдар Ангелов.

Паметникът „Шипка“ е построен по проект на арх. Донков и скулптора Андреев. Откриването му става на 26 август 1934 г. Паметникът наподобява средновековна българска крепост. Той е висок 31,5 метра и към него водят 890 стъпала. Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност.

На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си