14 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Хасково: С пари от концесия на геотермална вода правят нова инфраструктура в Минерални бани

Община Минерални бани инвестира печалбата от концесия на геотермалната вода в нова инфраструктура. Около 200 000 лв. годишно са приходите, които плаща концесионерът за преотстъпеното право на ползване на водния ресурс. С него той отоплява близо 60 дка оранжерии.

С приходите от водата общината пък прави инвестиции в нова инфраструктура. Освен водопроводи монтира и резервари за съхраняването на геотермална вода.

Между 56-67 градуса по Целзий е температурата, с която извира геотермалната вода от изворите в Минерални бани. Дебитът на изворите е от 50 литра в секунда. С решение на Общинския съвет до сега е преотстъпено правото на ползване на 17 литра в секунда на различни потребители, уточняват от кметството. Концесията за минералната вода е преотстъпена от Министерството на околната среда и водите на общината за срок от 25 години.

Related Articles

Участници от 8 държави на изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ в Пловдив

27-ото издание на Международното изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ ще се проведе в Пловдивския панаир на 25 и 26 април 2024 г. Организатори...

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ