16 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

Георги Мараджиев, кмет на община Стамболийски: Икономическото развитие зависи и от националното ни самочувствие

Местни хора, живеещи в чужбина, искат да се върнат, защото виждат тук положителна промяна

ВИЗИТКА

Георги Мараджиев е роден на 9 март 1966 г. Избран е за кмет на община Стамболийски на последните местни избори. Встъпва в длъжност на 9 ноември 2015 г. Преди да влезе в политиката, се занимава с частен бизнес.

Всичко, което съм постигнал, дължа на своята упоритост и на подкрепата от страна на съпругата ми. Като кмет ще работя с всички, които имат идеи за видими резултати в нашата община. Зная, че най-ценният капитал са хората. Вярвам в успеха. И в семейството“, казва Мараджиев.

Господин Мараджиев, забранихте на общинските служители да употребяват изразите „Не знам“ и „Не мога“. Усети ли се вече ефектът от мярката?

– Забраната е неформална и е една от първите, които издадох веднага след встъпването си в длъжност миналата година. Дори я написахме на билбордове, които са поставени на входа на Стамболийски и на сградата на общината. Издадох такова разпореждане за всичките си служители по почина на кмета на Бургас Димитър Николов, защото също като него напълно споделям, че е неприемливо общински служител да връща гражданите с оправдания, че не знае или не може да свърши нещо. Липсата на компетентност за мен е недопустима, когато професията ти е в сферата на обслужването. Ефектът вече е налице – в общината бяха привлечени да работят хора, които винаги са били на принципа „Без не знам и не мога”. За ефекта от тази мярка говори и фактът, че няма жалби от граждани, че са били върнати от някой от служителите, защото не е могъл да намери разрешение на проблема им.

Заварихте общината в незавидно финансово състояние, но въпреки това успяхте да реализирате редица проекти с общински средства. Кои са най-важните сред тях?

– Дълго време обяснявахме на хората колко е зле общината, и смятам, че е крайно време да започнем да говорим по-оптимистично. Всички вече са запознати с това колко пари дължим и към кого са дълговете ни. През тези месеци положихме усилия и успяхме да увеличим с над 800 000 лв. бюджета. Има и повишаване на събираемостта на данъците, а това означава само едно – хората видяха, че парите им не изчезват неясно къде, а ги инвестираме в това да направим града и региона по-приветливи, по-приятни и удобни за живеене. Само до края на май сумата, която събрахме от данъци, е със 123 хил. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. С тези пари изградихме напълно нов парк южно от гарата, в който сменихме старите плочки с настилка от щампован бетон, оформихме нови градинки и засадихме цветя и вечнозелени растения. Тук изградихме два фонтана и сложихме нови пейки и осветление. В новия парк е една от общо седемте нови детски площадки, които изградихме в Стамболийски и в четирите прилежащи села – Йоаким Груево, Три водици, Ново село и Куртово Конаре. С общински средства ремонтирахме фонтана пред читалището, облагородихме площада около него и пребоядисахме сградата, която беше в окаяно състояние. Сега изглежда като нова. Облагородихме и парка пред общината, а вече работим и в останалите паркове извън центъра на града, които са общо 30. Ще ремонтираме всички. Обновихме входовете на града – откъм Ново село и Йоаким Груево, а откъм река Марица с лични средства съм изградил нов парк. Помага ни и бизнесът в региона.

Съумявате ли да се възползвате от европейското финансиране?

– За осем месеца от началото на управлението ни успяхме да спечелим няколко проекта. Общата им стойност е близо 1 млн. лв. Ще кандидатстваме с проект за пътя Йоаким Груево – Стамболийски на стойност 2,2 млн. лв. Ще се махне паважът, ще се асфалтира, ще има велоалеи и осветление. След това е централният градски парк – 11 дка, за които ще играем по програма с проект за 400 000 евро. Оттам поглеждаме към сградата на читалището, на която ще направим основен ремонт отново по проект за 200 000 евро. Ще кандидатстваме с проекти за още 1,6 милиона за останалите 11 парка на територията на общината, които също ще бъдат преобразени с фонтани, сцени на открито и детски площадки. Още 4 милиона и 200 хиляди по Програмата за селските райони ще са за изграждането на пътя Три водици – Стамболийски. Ще кандидатстваме и за преасфалтиране на общинските пътища. Това са 10 млн. евро по програми и нашата основна задача в момента е да успеем да се преборим за тях.

Проявяват ли интерес инвеститорите към общината?

– Преди време имах среща лично с изпълнителния директор на „Национална компания индустриални зони” ЕАД Стефан Стайков, с когото обсъдихме възможностите да бъде изградена индустриална зона на територията на нашата община. Вече имаме и привлечен инвеститор. Между холдинга и община Стамболийски ще бъде подписан меморандум за сътрудничество по изграждането на зоната, като от страна на частната компания вече е направено проучване за терен, свободна работна ръка и с какво образование са хората от региона, за да се определи в каква сфера могат да бъдат ангажирани. Предимствата на Стамболийски са близостта му до АМ „Тракия“, както и до двата областни центъра Пловдив и Пазарджик. Не е без значение и фактът, че тук има изградена жп инфраструктура. Индустриалната зона на Стамболийски може да бъде изградена на терена на рекултивираното сметище „Горньовица“, което е върху 80 дка с възможност за още 80. По този начин общата площ, върху която може да се разположи зоната, става доста солидна – 160 дка.

На един от входовете на общината поставихте монумент „Малката Шипка“, на друг – карта на България. Неотдавна, за 2 юни, качихте на билборд образите на Ботев и Левски… Може ли националното самочувствие да бъде предпоставка за развитие на общината?

– Когато поставихме на два от входовете на Стамболийски „Малката България” и „Малката Шипка”, идеята беше точно такава. Водени от същите подбуди, сложихме и билборд с образите на Ботев и Левски. Стамболийски не е град, който има героично историческо минало, тук не са се водили решаващи битки, не е имало исторически важни въстания, затова решихме да докараме при нас историята с тези малки сувенири – символи на националното ни самочувствие и гордост, че сме българи. А националното самочувствие може да е предпоставка за развитието на общината и съм категоричен в това, защото вече получавам много обаждания от чужбина, всеки може да види и съобщенията, които ми пишат на моята фейсбук страница хора от Стамболийски, които от години живеят зад граница. Много от тях следят по интернет хубавите промени, които се случват в общината, и изказват намерението си да се върнат в родния си край. Това може само да ме радва и да ме амбицира да работя още по-усилено за превръщането на община Стамболийски в място, което е приятно, спокойно и предпочитано за живеене.

 

 

Related Articles

Божествен лик се появи при градежа на новия храм в „Тюлбето“

Напредва строителството на новия православен храм в местността „Тюлбето“ край Казанлък. Инициатори на начинанието са журналистът Мартин Карбовски и екипът му. Градежът на духовната...

За Деня на бащата: Многобройни атракции в Националния военноисторически музей

На 10 юни (събота) от 10.00 до 17.00 часа с вход свободен и многобройни атракции в Националния военноисторически музей (НВИМ) ще се проведе Ден...
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ