Навигатор Home » Интервю » Георги Мараджиев, кмет на община Стамболийски, носител на приза „Кмет на 2017“: Върнахме община Стамболийски на картата на България, откъдето бе изчезнала в последните 20 г.

Георги Мараджиев, кмет на община Стамболийски, носител на приза „Кмет на 2017“: Върнахме община Стамболийски на картата на България, откъдето бе изчезнала в последните 20 г. 

Георги Мараджиев е роден на 9 март 1966 г. Избран е за кмет на община Стамболийски на последните местни избори. Встъпва в длъжност на 9 ноември 2015 г. Преди да влезе в политиката, се занимава с частен бизнес. Печели националния конкурс „Кмет на годината” за 2017 г. на Портала на българските общини.

Ако нямаш екип от знаещи и можещи хора, дори и да изтеглиш кредит, няма как да го реализираш

Разговаря

Елвира ГЕНОВА

– Господин Мараджиев, изминаха точно две години от началото на мандата Ви като кмет. Повече или по-малко от това, което искахте, успяхте да свършите за този период?

Никога повечето свършена работа няма да изглежда в моите очи като свършени повече неща. Винаги ще искам още и още, когато говорим за придобивките за община Стамболийски. По същия начин мислят и гражданите, които видяха, че за кратко време може да се свърши много. Те виждат, че не е невъзможно за кратък период от време да се създадат такива условия на живот, за които преди са смятали, че не са актуални. Естествено е при това положение хората да искат повече. Така че и в моите очи това, което сме свършили, не е достатъчно. Можеше и още, въпреки че по-голямата част от програмата, с която спечелих изборите, вече е изпълнена.

– Вие сте първи мандат кмет, но още на втората година бяхте обявен за Кмет на годината в национален конкурс, в който участваха 264-имата кметове на български общини. Как постигнахте този резултат?

– Връщате ме към момента на обявяването на резултатите от конкурса „Кмет на годината” на Портала на българските общини. По време на церемонията аз дадох пред колегите си отговор точно на този въпрос, като казах, че за мен да си кмет, не е професия, а призвание, което аз не само нося в себе си, но и ежедневно се стремя да доказвам пред съгражданите си. По време на това ежедневно доказване през тези две години аз и екипът ми свършихме много нещо, но две са особено важни – върнахме доверието на гражданите в кметската институция и върнахме община Стамболийски на картата на България, откъдето бе изчезнала през последните 20 години. Така идват и високите резултати.

– Когато поехте общината, заявихте, че за Вас най-ценният капитал са хората. Продължавате ли да вярвате в това, при условие че изпълнението на всеки проект изисква финансов ресурс?

– По времето, когато се занимавах с частен бизнес, винаги съм твърдял, че най-ценният капитал са хората. И тогава, и сега казвам, че лесно е да инвестираш един милион евро в една машина, но по-важното е човекът, който ще работи на тази машина. Хората са по-важни от машината, защото за нейното закупуване можеш да изтеглиш кредит, но няма как да изтеглиш кредит от хора. Затова в тях трябва да се инвестира със съзнанието, че при човешкия капитал няма пари и лихви, но има знания, умения, развитие, качества, които така трябва да организираш, че да ти донесат най-добрия резултат. Същото го твърдя и в момента. За мен най-ценният капитал остават хората, защото, преди да спечелиш финансиране, преди да дойдат финансовите ресурси, трябва да имаш екип, с който да подготвиш проекта за спечелване. Ако нямаш екип от знаещи и можещи хора, дори и да изтеглиш кредит, няма как да го реализираш. Така че благодарение на хората, които работят в общината, и общината работи добре. Те са по-ценни от финансите и с тях ще стане възможно да дойде финансиране и да се осъществят европроектите.

– Кои са най-важните инфраструктурни проекти, които реализирахте до момента или по които сте на финалната права?

– Ние сме единственият град в България, в който центърът е от две части, разделя го гарата и жп линиите. Успяхме да реализираме ремонта и облагородяването и на двете централни градски части, като обособихме северно от гарата административния център, а на юг – търговската част с кафенетата, магазините и местата за почивка. Разбира се, има и места за почивка в северния център, където има два парка, изцяло реновирани още първата година от мандата. Когато говорим за инфраструктура, трябва да кажа, че изградихме за първи път от 20 години нова улица в Стамболийски, като инвестицията е изцяло с общински средства. Това е улица „Цар Симеон”, по която бе махната старата настилка и изградена изцяло нова, направено бе разширение на улицата с места за паркиране, с нови тротоари, тревни площи и маркировка. Изградихме две нови улици и в селата Йоаким Груево и Куртово Конаре, където също повече от 20 години нямаше реализирани инфраструктурни проекти. Там също средствата бяха от общинския бюджет. Извършват се и частични ремонти на инфраструктура, като тук говоря за малки проекти, които можем да финансираме с наши средства, а големите ни проекти очакват одобрение. Подадени са в ДФ „Земеделие” и са за 10 милиона лева. Най-важният е на стойност 4,9 милиона без ДДС и е за ремонт на двата пътя Стамболийски – Йоаким Груево и Стамболийски – Триводици Подготвяме проекти за още 10 милиона, които ще бъдат подадени веднага при следващото отваряне на Програмата за селските райони, в която попада нашата община. Много важен инфраструктурен проект, който вече е реализиран, е новият жп надлез между Ново село и Триводици. В процес на изграждане е вторият жп надлез в Стамболийски, който също като съоръжението в Триводици е част от големия държавен проект по поръчка на НКЖИ за цялостната модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив, лот от трансевропейската железопътна мрежа.

– Какви обекти успяхте да изпълните с общински средства, макар че, като седнахте на кметския стол, финансовото здраве на Стамболийски не беше цветущо?

– Община Стамболийски продължава да боледува финансово, като причината съм я посочвал многократно – дълговете в размер на около 5 милиона лева, които ни остави предишното управление. Не искам да повтарям отново, защото на всички е ясно, че толкова много пари не се връщат за година-две, а ще ги плащаме до края на мандата и ще останат дългове и за следващия мандат. По-важното е какво успяхме да направим с общински средства. Аз вече изброих инфраструктурните проекти, които финансирахме от общинския бюджет. Мога да допълня, че със собствени средства реновирахме общо четири парка в общината и един от входовете на града. Другите два входа са обновени с помощта на частна фирма и с мои лични средства. Общински средства са вложени в поддръжката на стадионите в Стамболийски и Куртово Конаре, както и в изграждането на осем нови детски площадки – четири в града и по една в прилежащите четири села. Общината заделя средства за частични ремонти на улици в града и селата, а най-голямата общинска инвестиция е в двете нови църкви, които се изграждат в Триводици и Йоаким Груево.

– На какъв етап са довършителните работи по важния за хората надлез между Триводици и Ново село? Какво още има да се изпълни?

– Съоръжението е готово на етап до Акт 15 и предстои въвеждането му в експлоатация. След като бъде готов и вторият надлез в Стамболийски, който е най-скъпото и голямо съоръжение за града до момента, след като бъдат одобрени и реализирани големите ни инфраструктурни проекти, смятам, че ще имаме една добре изградена вътрешна пътна мрежа, която ще спести разстояние и време за придвижване между селищата на територията на община Стамболийски.

– Г-н Мараджиев, наскоро имахте среща с генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски. След реализирания проект за подлеза и гарата има ли други позитивни новини от срещата?

– Инж. Папукчийски дойде в Стамболийски, за да провери как се извършва строителството на новия надлез и как се поддържа жп гарата след изпълнението на проекта за подлеза и гарата. Успях да го убедя да започне ремонт и на сградата на железопътната компания на гарата. След като видя новия център на града и как се е преобразил площадът пред гарата, той също изяви желание да направи този ремонт. Вече започна проектиране на сградата с чакалнята, билетните гишета и прилежащите помещения за основен ремонт. Така те ще се обвържат архитектурно и комплексно с новия градски център. Проектът ще бъде на НКЖИ и инвестицията, която според мен ще е около 200 000 лева, също ще е от железопътната компания. Подготвихме писмо и до другите собственици на помещения на гарата от „Ресторанти и специализирани вагони” ЕАД да извършат в най-кратки срокове ремонт и на техния имот и да го приведат във вид, който да се съчетае с новата визия на площада. Смятам, че гражданите, които ползват жп транспорта, ще се чувстват комфортно и приятно в новата сграда, чийто ремонт ще започне в началото на пролетта.

Успяхте ли да се възползвате от Националната програма за енергийна ефективност и да реновирате сгради на ваша територия?

– Успяхме, като по програмата бяха реновирани напълно четири блока, а след това още един. Шести е с внесени и одобрени необходими документи и чака финансиране. За две години шест блока в Стамболийски не са малко.

– Проявявате активна грижа за храмовете в общината. Какво е състоянието им и за кои са заделени средства?

– Сигурно сме единствената общинска управа, която е заделила толкова много средства от началото на мандата за изграждането на църкви. В Йоаким Груево църквата „Св. Николай” е на финала. За градежа помагат частни фирми, много граждани, както и Пловдивската митрополия. Общинските средства, които сме инвестирали, са в размер на близо 50 000 лева. За църквата, която изграждаме в Триводици, сме отпуснали от бюджета 100 000 лева, а наскоро Общинският съвет гласува 20 000 лева за облагородяване на двора. От години в града има един изоставен строеж на голям православен храм, за чието довършване също трябват средства. Ние променихме проекта, защото градежът бе планиран като огромен храм, който не е подходящ за нашия град. Отделно сме писали до митрополията в Пловдив за финансова помощ за довършване на градежа, като от наша страна сме изразили готовност ежегодно да заделяме по 100 000 лева общински средства за довършването му. Съвсем скоро в града ще има и нов православен параклис, който ще бъде изграден с лични средства на бизнесмен от Стамболийски и ще бъде дарен на жителите на общината.

– Кои са приоритетите Ви за остатъка от кметския мандат? Каква искате да видите общината след две години?

– Приоритетите са ясни, те могат да бъдат точно и конкретно назовавани – искам паважът откъм Йоаким Груево да бъде подменен и когато се влиза в Стамболийски, да се влиза през един европейски хубав вход. Същото се отнася и за пътя Стамболийски – Триводици. Ние разполагаме с над 286 кв. м паркове в Стамболийски. Искам поне половината до края на мандата да бъдат реновирани с нови тревни площи, с нови пейки, осветление и детски площадки. Искам да видя след две години общината в това състояние, за което съм мечтал да изглежда по време на изборите. Затова винаги съм казвал, че искам да пренеса една малка част от зеленината, сред която живея, на входа на града, в центъра. Оказа се, че за две години пренесох немалка, а една много голяма част, а пък след четири години искам да видя цялата община зелена, светла и чиста. Това са най-важните неща за хората и аз съм убеден, че до края на мандата ще ги постигнем в община Стамболийски.

 

 

Добавете коментар