11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Високите цени на тока извадиха бизнеса на протест

Бизнесът и синдикатите излязоха на протест заради рекордните цени на тока. Те настояват за спешни мерки от страна на държавата и компенсации за засегнатите.

Според изпълнителния директор на АИКБ Добрин Иванов, ако държавата не се намеси, икономиката на България на практика ще спре.„В безпрецедентна ситуация сме, цената на електричеството се покачи 4 пъти. Само за ден имаше 10% повишение. И не се вижда таван”, коментира Иванов, пред Нова тв.

Небитовите потребители са на ръба. Сметките за септември са 2 пъти по-високи отколкото сметките за септември 2020 г. А сметките за октомври ще бъдат най-малко 3 пъти по-високи. Това са непосилни сметки. На ръба са не само бизнесът, но и търговците на енергия, защото нямат ресурса да закупуват тази енергия. Пазарът на електроенергия не функционира”, заяви Иванов. Според него проблемите са общоевропейски.

В системата има дружества, които генерират по-голяма от очакваното печалба. Но има и важни дружества, които генерират големи загуби. Не можем да изтеглим печалбата от едното дружество и да разрушим другите, като ги оставим да се оправят сами. Това не е вариант”, смята Иванов. Според него има варианти, които да постигнат балансираност, но трябват по-големи усилия от всички участници в процеса.

От АИКБ очакват мерките, които ще бъдат обявени в сряда. „Те ще бъдат в посоката, която сме обсъждали. На първо място за отминалия период – август, септември, октомври, където сметките вече са генерирани и платени по-голямата част от тях. Единственият вариант за намаляване на надплатеното е компенсация. Трябва в тази посока да се мисли”, коментират от организацията.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ