6 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

КСБ: Невиждан скок на цените на строителните материали, нужна е индексация

Цените на строителните материали бележат невиждан ръст – между 30% и над 100%. Необходимо е България да изработи механизъм за индексиране на стойностите на действащите договори, който да се ползва и при подписването на нови. Над 100 процента е скокът в дървесината, желязото. Всички продукти бележат ръст – изолации, бетон и др.

Проблемът не е само в България, а в цяла Европа, но тук липсват механизми за индексация на цените и основно на тези, които вече са договорени. Това коментира пред БНР инж. Любомир Качамаков, председател на Камарата на строителите в България (КСБ ) в София и вицепрезидент на Eвропейската федерация на строителната индустрия (FIEC). Той допълни, че по данни на ЕК строителният сектор генерира почти 10 на сто от БВП на ЕС.

Инж. Качамаков даде пример с проектите, финансирани с евросредства. Подчерта, че докато се придвижат проектите, одобрят се апликационните форми и се стигне до строителството, минават две или повече години, а в договорите са заложени стари цени. Във ВиК проектите например цените на материалите са скочили над 30%, което е много сериозно увеличение.

КСБ е поискала среща със служебния премиер Стефан Янев, за да се потърси решение по договорите, в които възложител е държавата или общините.

Камарата има готовност да представи информация как отделни европейски страни се справят с проблема с цените на строителните материали. Инж. Качамаков обясни, че някои имат работещи методики за индексация, но други го решават аварийно. Например в Румъния от август с министерско постановление се позволява индексация при разплащане по вече подписани договори.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ