20 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Заравят кладенци, ако не са регистрирани до 27 ноември

Кладенец, който не е регистриран в съответната регионална Басейнова дирекция до 27 ноември 2020 г., ще бъде заровен за сметка на собственика на имота. Това предвиждат последните изменения в Закона за опазване на околната среда.

Според указанията, които са качили на сайта си някои от Басейновите дирекции, регистрацията е безплатна за всички стопани, които ползват до 10 кубика вода. Това важи най-вече за хората, които имат кладенец, сонда или помпа в селски къщи и вилни зони.

Регистрацията се извършва в съответната Басейнова дирекция по райони. Те са четири за територията на цялата страна.

Информацията, която трябва да съдържат подадените документи, включва трите имена на собственика на имота, в който е изграден кладенецът, тип на кладенеца (шахтов, сондажен), данни за поземления имот: идентификатор, адрес, трайно предназначение, начин на трайно ползване, дълбочина на кладенеца, диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци,начин на черпене на водата – с кофа или с помпа, цел, за която се ползва водата.

Документите, които се прилагат, са актуална скица на имота, в който е изграден кладенецът, и нотариален акт. Важно е да се отбележи, че кладенци или сонди, които са изградени до 23 декември 2016 г., за които няма издадени строителни книжа, са търпими строежи по Закона за устройство на територията.

 

Related Articles

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ