13 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Започна модернизацията на жп участъците Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре

Със символична първа копка бе даден старт на строителните дейности за модернизацията на железопътните участъците Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре. Те са част от проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив”.

Стойността на договора е 132 520 700 лева, а срокът за изпълнение – до 35 месеца.

„Пловдив е железопътен възел, откъдето минават важни линии по различните транспортни коридори – трансевропейски и национални“, каза зам.-министърът на транспорта и съобщенията Божидар Костадинов. По думите му много често се говори за подновяването на подвижния състав, но постигането на повишен обществен интерес към този вид транспорт върви съвместно с реализирането и на инфраструктурните проекти.

„Модернизацията на железопътния възел Пловдив е с голям приоритет за нас и би имала огромно стратегическо, икономическо и регионално значение“, заяви генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов.

Той допълни, че с осъществяването на този проект компанията ще успее да свърже железопътната магистрала до Бургас и да позволи на влаковете да се движат със скорост до 160 км/часа, надеждно и устойчиво.

Строително-монтажните работи по проекта включват модернизация на пешеходни подлези, пътни надлези, пасарелки, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации, изграждане на системи за видеонаблюдение и поставяне на шумозащитни съоръжения.

Related Articles

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ