15 C
Пловдив
четвъртък, май 9, 2024

София е на първо място по новопостроени големи жилища

София заема първо място по брой на изградените нови големи къщи и апартаменти. През третото тримесечие на миналата година в столицата са въведени в експлоатация 51 жилища с 5 и повече стаи, показват данни на Националния статистически институт. Област Варна е на второ място със завършени 48 големи къщи и апартаменти. Област Пловдив, която дълго време държеше лидерската позиция, остава на трето място с 38 нови жилища.

Четвърта е област Бургас с 35 нови големи жилища. На пета позиция е София-област, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 16.

Класацията продължава с областите Пазарджик и Сливен, които се нареждат на шесто и седмо място с въведени в експлоатация съответно 11 и 10 нови големи къщи и апартаменти.

Във всички останали области в страната броят на завършените жилища с над 5 стаи е много малък. Област Варна е на челна позиция по брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В морската столица за три месеца в експлоатация са въведени 837 апартаменти и къщи. На второ място остава София-столица, която досега оглавяваше класацията. Там са завършени 832 жилища. Третото място е за област Бургас с 440 въведени в експлоатация къщи и апартаменти. Челната петица се допълва от Пловдив и Пазарджик, където въведените в експлоатация през тримесечието жилища са съответно 194 и 154.

И ако в Южната част на България се строи активно, то има райони, които се развиват доста по-бавно. В област Видин например, през тримесечието не е въведено в експлоатация нито едно ново жилище, а в областите Монтана и Разград те са съответно 6 и 7 броя.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 78,2%, с тухлена – 18,5%, с друга – 2,8%, а с панелна – 0,5%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (75,6%), следвани от жилищните кооперации (14,7%). На годишна база се увеличава и броят на новопостроените вили. Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 336,5 хил. кв. м, или с 6,3% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, а жилищната им площ достига 257,1 хил. кв. метра.

Related Articles

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

Започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията по...

Пловдив: Паркинг на хипермаркет става автокино

Автокино фестивал с български филми гостува в Пловдив на 7 и 8 май. На паркинга на голям хипермаркет на бул. "Македония“ 97 ще бъдат...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ