21 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Проектират снегозащитно съоръжение в Троянския проход

Изработване на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение в прохода Троян – Кърнаре по билото на Стара планина ще бъде включено в програмата за проектиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година. Целта е осигуряване на целогодишна проходимост на републиканския път през най-високия планински проход в страната.

Ангажимент за това пое министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с кметовете на общините Троян и Карлово – Донка Михайлова и Емил Кабаиванов. В разговора се включиха също заместник-министър Валентин Граматиков и и. д. председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ивайло Денчев.

При подготовката на проекта ще бъдат разгледани възможните варианти за изграждане на подобно съоръжение – огради срещу снегонавяванията, заради които проходът се затваря за движение през зимния сезон, полутунел или тунел. Ще бъде проучена и възможността за финансиране на изпълнението на проекта с европейски средства през новия програмен период.

Имаме много лоши транспортни връзки между Северна и Южна България. Подобен проект ще осигури нова, добра свързаност в този централен за страната район, коментира по време на срещата министър Комитова.

Кметовете Донка Михайлова и Емил Кабаиванов изразиха удовлетвореност от разговора и дискутираните възможности, които при реализация ще осигурят добра връзка между двете общини за гражданите и бизнеса.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ