14 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Обявиха конкурс за архитектурно-художествен елемент на градската среда в Брацигово

Община Брацигово и РК на КАБ – София област организират конкурс за идеен проект на архитектурно-художествен елемент в градската среда, ситуиран на главната пешеходна алея в центъра на Брацигово. Конкурсът е част от архитектурния форум „Каменният поток на времето“ и ще се проведе в града от 9-ти до 11-ти септември 2021 г.

КОНЦЕПЦИЯ

Целта на конкурса е да се създаде проект за иновативен и естетитически издържан архитектурно-художествен елемент, който да допълва пространствената рамка на пешеходната алея в града, превръщайки се в своеобразен символ и нов знаков елемент, носейки послание свързано с темата на архитектурния форум „Каменния поток на времето“- смисълът на творческата следа, която провокира, стимулира, възражда и променя. Проектът следва да кореспондира с пространствената зона, като се вписва хармонично в околната среда на алеята и сградите около нея. Освен с декоративно, проектната разработка може да има и функционално предназначение по преценка на авторите, спазвайки техническите изисквания и условия в заданието.

Проектът класиран на първо място ще бъде реализиран и поставен на предвиденото място в главната пешеходна алея на града, като организаторите си запазват правото да не се присъжда награда, ако журито не стигне до окончателно единодушно решение.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

В конкурса могат да участват без ограничения всички български и чуждестранни граждани на възраст над 18 години. Организаторите не поставят условия за специфична професионална квалификация. Могат да се включат самостоятелно или в екип архитекти, ландшафтни архитекти, инженери, урбанисти, скулптори, дизайнери, студенти и др. Не се допуска един участник да бъде включен в повече от един проект, независимо дали е самостоятелно или като част от екип. Не се допускат до участие лица, които са в трудови и служебни взаимоотношения с Община Брацигово или членовете на журито.

Идеята има за цел да привлече за участие професионалисти и студенти, оставяйки трайна и стойностна следа в „Каменният поток на времето“. Задължително условие в конкурса е поне един от материалите за изграждане на обекта да бъде характерния за Брацигово местен камък „Риолит“. Степента, в която материалът ще се използва и вида на неговата обработка се решават по преценка на участниците.

Всички получени проекти, отговарящи на поставените в конкурса изисквания ще участват в открита изложба по време на архитектурния форум в Брацигово от 9-ти до 11-ти септември 2021г., както и като гостуваща изложба в други градове. Също така те ще бъдат публикувани и онлайн на уеб сайта на КАБ РК София Област www.kab-so.com.

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА КОНКУРСНАТА ЗОНА

Целта е избраната конкурсна разработка да бъде реализирана, допринасяйки за обогатяване на централната градска зона, оформяйки градоустройствена и естетическа рамка на главната пешеходна зона, определена в ос на симетрия от НЧ „Васил Петлешков 1874 на ул.“Девети септември“.

БЮДЖЕТ

Предвиденият до момента рамков бюджет за реализацията на монумента е в размер на до 10 000лв. без ДДС, които ще бъде осигурен от РК на КАБ – София област и фирми спонсори.

Related Articles

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ