13 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Подновиха археологическите разкопки в местността „Петрова нива“

След едногодишно прекъсване археологическите разкопки на Ранносредновековното селище в местността „Петрова нива“, в сърцето на Археологическия резерват „Сборяново“, са подновени. Те са финансово подкрепени от Министерството на културата, след одобрен проект, и от Историческия музей в Исперих“, съобщи зам.-ръководителят на разкопките Мария Николаева.

Кампанията ще продължи до края на юли. Ръководител на проучванията е гл. ас. д-р Елена Пенчева от СУ „Св. Климент Охридски“. Своята студентска практика ще проведат седемнайсет студенти от IV курс по специалността „Археология“.

В екипа участват археолозите от Историческия музей в Исперих Мария Николаева, Теодора Василева, Християн Узунов и Юлияна Събева – консерватор-реставратор.

Селището е ключов обект за изясняване на структурата и селищната организация на селото от времето на Първото българско царство (IХ-Х век).

Основните цели на екипа са свързани с допроучването на едно от жилищата, площадката пред пещта за керамика, проучване на негативни структури, засечени в предходни години – разположени в западната част на дворното пространство.

 

Related Articles

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ