15 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

БНБ: Излизаме от кризата през 2022 г.

Икономическата активност се очаква да достигне нивото си отпреди пандемията към средата на 2022 г. За това развитие ще допринася най-вече възстановяването на частното потребление в условията на постепенно отслабване на несигурността, умерено повишаване на заетостта и растеж на заплатите. Това прогнозират от Българска народна банка (БНБ) в своето тримесечно издание „Макроикономоческа прогноза“.

Възстановяването е възможно, стига да се допусне, че публичните инвестиции ще продължат да допринасят положително за растежа на БВП, подкрепяни от по-висок темп на усвояване на средства от ЕС в последната фаза на програмния период 2014–2020 г. и от продължаващо изпълнение на големи инфра-структурни проекти, финансирани от националния бюджет, се казва в анализа. Частните инвестиции ще се възстановят с по-бавен темп, а износът на стоки и услуги в следващите 2 годни ще нараства в съответствие с външното търсене.

Според базисния сценарий на прогнозата реалният БВП на България ще се понижи с 5.5% през 2020 г., което ще се дължи главно на спад на частното потребление и инвестициите в основен капитал.

 

Related Articles

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ