9 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Столична община създава Регистър на недвижимото културно наследство на територията на София

Столична община създава публична база данни, съдържаща историческа информация за сградите паметници в столицата, която ще се попълва и поддържа от експерти на Регионален исторически музей – София. Ще бъде събрана и актуализирана значителна по обем информация, която да залегне в основата на бъдещ информационен портал, който ще е достъпен от официалния музеен сайт – www.sofiahistorymuseum.bg.

Предвидено е регистърът да съдържа само най-обща информация за недвижимите културни ценности на територията на Столична община – разположение, архивна и актуална снимка, исторически сведения, с което да не дублира регистъра на НКЦ по смисъла на ЗКН.

По този начин ще бъде удовлетворен както засиления интерес на гражданите по темата, така и ще бъдат подкрепени усилията на Министерство на културата и Столична община в посока опазването на недвижимото културното наследство.

Related Articles

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ