23 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Подновяват работата по превръщане на о. „Св. Св. Кирик и Юлита“ в световен център на изкуствата

Подновяваме работата по проекта за превръщането на о. „Св. св. Кирик и Юлита“ в световен център на изкуствата. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков по време на инспекция на острова край Созопол. Той констатира, че мястото се намира в изключително тежко състояние, а сградите на бившето военноморско училище и казармите там тънат в разруха. Проектът по обновяването на острова отлежаваше с години, поради липса на финансиране, но сега работата по него е подновена.

„Идеята остров „Св. св. Кирик и Юлита“ да стане музей, европейски и световен център, в който да има музей на археологията и съвременното изкуство, е от години. Проектът е прекрасен, но досега по него нищо не е свършено“, информира по време на инспекцията си Минеков. Той припомни, че през мандата си като министър на културата още миналата година е подновил преговорите в търсене на финансова подкрепа.

„Имаме обещание за помощ не само от ЮНЕСКО, но ЮНЕСКО е в непрекъснат контакт с фондации, които подпомагат подобен вид културно наследство и неговото консервиране и реставриране“, поясни министърът на културата. Той допълни, че финансиране на проекта се търси и от още няколко различни източника, включително и от европейските фондове по програмата за регионално развитие. По думите му най-важното е да започнат на място спешни действия. Във връзка с това министър Минеков съобщи, че от Министерството на културата са отпуснати аварийни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско училище.

По проекта вече са осъществени теренни проучвания, както е направено и обследване на сградите, но все още се изчислява колко точно средства ще са нужни за цялостната реализация на проекта.

Related Articles

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ