17 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Откриват кампания за чист въздух в столицата

Кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Обединеното кралство Н.Пр. Роб Диксън ще открият официално сътрудничество между Столичната община и британското посолство, посветено на околната среда и подобряването на качеството на въздуха в столицата. Фокусът ще бъде поставен върху обмяната на опит в сферата на интелигентните градове и нисковъглеродния обществен транспорт. 

Посланик Диксън ще стартира информационна кампания по повод провеждането на 26-ата Конференция на ООН по изменението на климата, която ще се проведе в Глазгоу, Обединеното кралство, през ноември 2021 г.

Кампанията ще започне с информационни материали на спирките и влаковете на софийското метро и цели да повиши осведомеността относно важността от предприемането на глобални мерки за справяне с климатичните промени и изграждане на чиста и устойчива икономика с нулеви емисии.

С настъпването на зимния сезон на смога в България експертите са обезпокоени от „перфектната буря“ от рискове за здравето: високото замърсяване на въздуха и коронавирусът – в страната с едно от най-високите нива на смъртност от Covid-19 в Европа, съобщава АФП.

Опасността е особено голяма, като се има предвид, че няколко пъти миналия месец българската столица се класира като най-замърсеният град в света според швейцарския уебсайт за мониторинг на качеството на въздуха IQAir.

Данните на министерството на околната среда потвърдиха, че през ноември, в дните, в които IQAir отчита най-лошите си показания, 24-часовата концентрация на (PM10) фини прахови частици е била четири пъти над допустимата граница на Световната здравна организация.

Миналата седмица Европейската комисия докладва България пред Съда на Европейските общности заради системното неспазване на нейните ограничения за PM10.

Related Articles

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...

Парк „Развигор“ с декоративни арт пластики откриха в Севлиево

Севлиево има своя нов зелен оазис - парк "Развигор". Намира се между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”. Паркът е съвместен проект...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ