13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Община Благоевград иска да изгради Иновационен квартал с български и международни инвеститори

Кметът Илко Стоянов представи концепцията си за трансформация на терените на бившите казарми в града. Предвижда се в Благоевград да бъде изграден Иновационен квартал, който ще включва няколко сгради с обособени офис пространства, такива за временно пребиваване и за отдих. Самите здания ще бъдат построени на РЗП 28 хил. кв. м около вътрешно парково пространство, с възможност да бъдат открити и 2 000 работни места.

„Всичко това няма как да се случи бързо и веднага. Става въпрос за дългосрочно намерение, но важното е процесът да стартира. Може би ще са необходими около 3 години, за да реализираме идеята. Имаме амбицията да предложим еталонна архитектура и ландшафт, които да превърнат комплекса в притегателен вторичен център на технологичните лидери и иновационните компании. Този нов тип среда ще предлага както пространство за работа от типа CO-WORKING, така и пространство за временно обитаване от типа CO-LIVING.

В момента водим преговори с водещи фирми от IT индустрията за евентуално изнасяне на тяхна дейност в Благоевград. Този проект ще може да се случи едва когато получим заявка за интерес и ангажиране на минимум 50% от възможните площи. Това ще означава поне 1 000 работни места в IT сектора.

Иновационният квартал и зелената паркова зона, която ще запази своята цялост, ще бъде достъпен за всички жители и гости на града. Кметът заяви, че изграждането на сградите може да се осъществи чрез различни съвместни финансови инструменти, които предстои да бъдат уточнени в бъдеще, в зависимост от намеренията на потенциалните инвеститори.

На терена на бившите казарми ще бъдат обособени още Мултифункционална спортна зала с капацитет около 3 000 души, църковен храм, ще има и открито фестивално пространство в богата паркова среда, фонтани и езера.

Related Articles

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ