14 C
Пловдив
събота, май 11, 2024

Нови електробуси сменят дизеловите автобуси по линия № 74 в столицата

По линия № 74, свързваща Централна гара с кв. „Манастирски ливади“, вече се движат 10 нови електробуса. Превозните средства са от най-високия екологичен клас, нископодови и климатизирани, разполагат с обособени места за хора с физически увреждания, видеонаблюдение и възможност за зареждане на мобилни устройства.

Доставката на новите превозни средства е част от Програмата на кмета Йорданка Фандъкова за модернизация на градския транспорт и подобряване качеството на атмосферния въздух.

Новите 30 нископодови бързозарядни електробуса и 10 броя нови зарядни станции са закупени по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ по Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.”, осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Проектът е 100% финансиран по процедура № BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативната програма.

Част от новозакупените 30 електробуса вече се движат по линии №№ 6 и 60. Предстои да бъдат пуснати нови електоробуси и по линия № 73.

 

Related Articles

Северозападна България с най-малко новопостроени жилища

Северозападният район на страната е с най-малко новопостроени жилища към четвъртото тримесечие на 2023 година. Те са общо 175, като във Видин са само...

Нова визия на монумента „Лирата на Орфей“ в Кърджали

Една от емблемите на Кърджали - Монументалната пластика “Лирата на Орфей” ще бъде реновирана, информират от общината. Ще бъде направен ремонт на фонтаните, като...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ