15 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Кабинетът отпусна 2.2 млн. лв. за нови детски градини и училища в 6 общини

Близо 2.2 млн. лв. отпусна Министерският съвет за изграждане на нови детски градини и разширяване на съществуващи детски заведения в шест общини. Средствата са част от националната програма за строителство и реконструкция на детски учебни заведения и училища.

102 хил. лв. получава община Банско за изграждане на асансьор в новострояща се детска градина. На община Сандански се отпускат малко над 1.4 млн. лв. за строителство на нова детска градина, като сумата е половината от стойността на проекта. Близо 550 хил. лв. са осигурени за община Несебър за разширение на детска градина „Слънце“. Общините Дългопол, Костинброд и Самоков се финансират за различни дейности по проекти за нови детски ясли и градини и училища или разширяване на съществуващите.

Правителството одобри и 10 милиона лева за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. През септември 2020 г. бяха предоставени 66 млн. лева за тази цел. Държавните висши училища започнаха процедури по възлагане на обществени поръчки, но предвид заложените срокове в Закона за обществените поръчки не успяха да усвоят средствата до края на годината. Това наложи те отново да бъдат разчетени в бюджета за 2021 г.

Целта е да бъдат подобрени социално-битовите условия на студентите. Ще се инвестира в енергийната ефективност на сградите и ще се осигури съвременна среда за подготовка.

Допълнително са одобрени и 10 млн. лв. за модернизиране на образователната инфраструктура на професионални гимназии, които се изпълняват по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. С безвъзмездната помощ се подобрява материално-техническата база на общо 103 държавни професионални гимназии.

Първоначалната сума по договорите, сключени в периода 2016-2017 г., е 110 513 000 лв. При изпълнението обаче са възлагани допълнителни наложителни дейности, които не е можело да бъдат предвидени при обявяване на поръчката.

Освен допълнителните 10 млн. лв. от бюджета, са необходими още 751 799 лв., които ще са за сметка на преструктуриране на разходите по бюджета на МОН.

Related Articles

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ