21 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Изграждане на пътя до граничен пункт „Клепало“- приоритет за АПИ

Приоритетно за агенция „Пътна инфраструктура“ е доизграждането на новото трасе до бъдещия граничен пункт „Клепало“, информират от там. Целта е отсечката, която започва от отбивката за с. Колибите до бъдещия ГКПП, да бъде готова до края на 2023 г.

Разработва се проект за ремонт и доизграждане на път III-1008 Струмяни – ГКПП „Клепало“. Проектирането се извършва за два участъка. За участък 1 – от км 0+000 (край с. Струмяни) до км 0+650 (преди пътния възел на автомагистрала „Струма“), се разработва технически проект за основен ремонт на настоящия път. За участък 2 – от 22-ри км (преди отклонението за с. Колибите) до бъдещия ГКПП „Клепало“, се разработва идеен и технически проект за липсващото трасе, което ще е с дължина около 10 км.

Предоставените в АПИ от проектанта разработки за двата участъка са приети на първи етап, информират от агенцията.

За участък 2 са предложени два варианта за развитие на новото трасе до ГКПП „Клепало“. Те преминават през защитена зона по НАТУРА 2000 – „Кресна – Илинденци“, определена по „Директива за местообитанията“ за опазване на природни местообитания и на дивата флора и фауна. И двата варианта в различна степен засягат защитената зона, но трасето е проектирано така, че да носи минимални щети, уточняват от АПИ.

В тази връзка агенцията е поискала от МОСВ да посочи необходимите действия, които трябва да предприеме съобразно разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. След провеждане на изискващите се екологични процедури и избор на вариант за развитие на липсващия участък, ще може да се изготви техническият проект и проектът на парцеларен план по одобреното трасе.

Така към трите действащи пункта за връзка с Република Северна Македония – ГКПП „Гюешево“, ГКПП „Логодаж“ и ГКПП „Златарево“ ще се осигури още една пътна връзка.

Related Articles

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ