25 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Европейско финансиране за екология и туризъм в България и средиземноморските страни

За първи път България ще има достъп до европейско финансиране по съвместни проекти заедно с 67 региона на Средиземно море по новата Програма за транснационално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027 г.

Проекти ще могат да се изпълняват на цялата й територия, а Национален орган на програмата ще бъде МРРБ. Общият прогнозен бюджет на инструмента за периода до 2027 г. е 230 милиона евро.

Средствата са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и национален принос от държавите-участници. Програма включва най-вече крайбрежните региони и острови в десет държави-членки на ЕС.

Освен България, с цялата си територия участват Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Малта и Словения. Включени са и 11 региона от територията на Испания, 5 региона от Франция, 3 региона от Португалия. Участват и държавите кандидат-членки на ЕС: Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания.

Програмата ще финансира мерки в областта на иновациите и новите технологии, устойчива и зелена икономика и по-екологична среда. Предвидени са мерки за решаване на общи проблеми, свързани със замърсяване на морските територии, управлението на отпадъци, опазване на биологичното разнообразие и др. Борбата с изменението на климата също е сред приоритетите.

Дадена е възможност за съвместни проекти за управление и минимизиране на рисковете от природни бедствия, насърчаване на зелени технологии, внедряване на екологосъобразни системи за възобновяеми енергийни източници, енергийната ефективност, синя икономика и др.

Отчитайки икономическата значимост на сектор „туризъм“ за регионите в Средиземноморието, както и икономическите последиците от пандемията от COVID-19, развитието и подпомагането му ще бъде сред основните приоритети.

Очаква се програмата да бъде финализирана в рамките на следващите няколко месеца и внесена за одобрение към ЕК през второто шестмесечие на 2021 г.

В тази връзка МРРБ стартира обществени консултации по Доклада за екологична оценка (ЕО). Становища и мнения могат да се депозират до 11 юни 2021 г. писмено, чрез деловодството на МРРБ или на имейл: e-mrrb@mrrb.government.bg.

Related Articles

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ