17 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Готови са автоматичните предпазни врати на две метростанции в столицата

Автоматичните преградни врати на метростанциите „Опълченска“ и „Стадион Васил Левски“ вече са монтирани, съобщават от Столичната община.

Те са въжени и се вдигат нагоре, когато влакът спре.

Поставянето на този вид прегради е част от пилотен проект, които цели осигуряване на по-голяма безопасност и висока надеждност на работата на метрото.

Автоматичните подвижни врати отделят перона и пътниците от метровлака. Съоръженията предотвратяват както случайни падания на пътници върху релсите, така и умишлени слизания на пътя на метровлака. Автоматични врати от този тип се използват в Корея и Япония, а в момента се тестват в метрото на Барселона и Стокхолм.

Изпълнител на пилотния проект е обединение, състоящо се от две корейски и една българска фирма.

Финансирането е осигурено от Столичната община и Програма „Транспорт“ на Министерството на транспорта.

Предвидено е поставяне на преградни съоръжения на 10 от най-натоварените метростанции от Първия метродиаметър, допълват от Общината.

В проекта на Третата линия на метрото са заложени стъклени преградни врати за всички станции от линията, чийто принцип на работа е по-различен.

Related Articles

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ