11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

„Булгаргаз“ очаква интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация до юли

Газовата връзка между Гърция и България се очаква да бъде въведена в експлоатация най-късно на първи юли, обявиха от Съвета на директорите на „Булгаргаз“.

Тогава изтича срокът на временните договорености с азерския доставчик, които позволяват на България да получава природен газ от Азербайджан през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА.

Азерската позиция остава, че трасето за доставка съгласно договора е само едно – газопроводът IGB. Без временните договорености Баку можеше да активира наказателна клауза и да принуди „Булгаргаз“ да плаща санкции от десетки милиони долари месечно, сочат от компанията.

От „Булгаргаз“ предупреждават, че „всяко (поредно) отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори“ с азерската компания за доставка по алтернативния газопровод. И призовават, в случай на поредно забавяне, за спешно провеждане на преговори „с решителна подкрепа на политическо ниво“ за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан.

 

Related Articles

Парк „Развигор“ с декоративни арт пластики откриха в Севлиево

Севлиево има своя нов зелен оазис - парк "Развигор". Намира се между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”. Паркът е съвместен проект...

Подписват споразумения с общините за проекти за близо 36 млн. лв.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова започна подписването на споразумения за финансиране на обекти със средства от държавния бюджет по Инвестиционната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ