21 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Археолози докладваха последните си открития от кастела Алмус и Рациария

Археолози се събираха на научна конференция в Лом. На нея те отчетоха преминалото археологическо лято и докладваха последните си открития, направени при разкопки през изминалите месеци, информираха от Историческия музей в града. Форумът е организиран от музея в чест на неговата 95-годишнина и от общината.

Изнесени бяха факти за находките в късноримския кастела Алмус в град Лом, в римския град Рациария край видинското село Арчар, както и за последните проучвания в местността „Градище“ при Враца.

За живота в римската провинция Крайбрежна Дакия информираха ръководителите на разкопките Валери Стоичков, доц. Здравко Димитров, доц Иво Топалилов, Нарцис Торбов.

В конференцията взеха участие учени от БАН и СУ „Климент Охридски“. След срещата участниците във форума посетиха разкопките в кастела Алмус, в който преди дни бе открито малко златно съкровище.

Related Articles

Приключи ремонтът на Планетариума в Смолян

Ремонтните дейности на Планетариума в Смолян приключиха, съобщиха от пресцентъра на общината. В следващите дни ще поискаме приемателна комисия на база, на която сградата...

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ