27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Честваме Световния ден на водата

Отбелязваме и 20 г. от създаването на дирекциите за басейново управление на водите у нас

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, който тази година съвпада с 20-ата годишнина от създаването на дирекциите за басейново управление на водите в България. Празникът ще премине под мотото „Подземни води – да направим невидимото видимо“.

Четирите басейнови дирекции на територията на страната провеждат информационна кампания за опазването на подземните води, съвместно с Изпълнителната агенция по околната среда и водите и регионалните инспекции по околната среда и водите. С кампанията се поставя началото на отбелязването на 20 години от създаването на дирекциите, което ще продължи през цялата 2022 г. с поредица от събития, посветени на юбилея.

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ще се присъедини за честването към екипа на Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен. Той ще открие екологична дискусия в Белене на 22 март, от 15:30 часа, в дирекцията на Природен парк „Персина“.

Заместник-министърът на околната среда и водите Мария Ачкова ще бъде гост на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ – Благоевград. Тържественото честване ще се проведе в зала “22 септември” в сградата на Община Благоевград, на 22 март, от 11:00 часа.

Световният ден на водата ежегодно се отбелязва от ООН от 1993 г. насам с фокус върху значението на сладководните води. Инициативата се координира от механизма на ООН за достъп до вода и насочва вниманието към 2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подпомогне постигането на цел 6 за устойчиво развитие на ООН: чиста вода и санитарно-хигиенни условия за всички до 2030 г.

Related Articles

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ