7 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Разпределят средствата за проучвания през Археологическо лято 2022

Министерството на културата разглежда заявките за финансиране на археологически проучвания и теренна консервация, след което ще бъде приета конкретна програма за археологическо лято 2022 г., информират от институцията.

Вече е потвърдено, че Националният археологически музей предвижда през летните месеци археологически проучвания на антично селище при Александровската гробница.

Под ръководството на археолога Георги Нехризов ще бъдат извършени теренни издирвания в землищата на Симеоновград и селата Александрово, Константиново, Поляново и Преславец.

Предстои и проучване в един от секторите на праисторическия обект при село Нова Надежда с ръководител Крум Бъчваров. Продължава също и работата на екипите по разкриване на богатствата на скалния комплекс Глухите камъни в община Любимец.

Екип от Националния исторически музей отново ще проучва късноантичната и средновековна крепост Букелон при свиленградското село Маточина.

Кои ще са всички обекти на Археологическо лято 2022 предстои да се изясни до края на месеца.

Related Articles

Скулпторът Н. Настев е победител в конкурса за изграждане на монумент на Кирил и Методий

Проектът на старозагорския скулптор Наско Настев е победител в конкурса за цялостно обемно-пространствена концепция за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий....

Домът на учителя в Русе става Международен младежки център

Реставрация на сградата ще промени и облика на главната пешеходна улица в Русе Община Русе получи покана за сключване на договор за изграждане на Международен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ