От каква експертна помощ се нуждае Пловдив за възстановяване на опожарените тютюневи складове?

0

Арх. Иван Бакалов, председател на РК на КАБ – Хасково:

Имаме пълна готовност да съдействаме

Отношението на Камарата на архитектите по казуса с Тютюневия град е категорично – декларираме пълна готовност за съдействие при възстановяване на опожарените складове.

Убеден съм, че има начини цялото това наследство, което е изключително 8-9bakценно за Пловдив и България и е с огромна културна и архитектурна стойност, да се възстанови. Фасадите на складовете могат да се запазят и да се впишат в околното пространство. По отношение на собствеността на сградите обаче проблемът е доста по-сложен. Решението му зависи от това, доколко държавата ще се намеси и ще намери формула за стопанисването на подобни обекти. Предстоят нови промени в ЗУТ, в Закона за културното наследство, които също са стъпка в тази посока. Надявам се, че община Пловдив ще вземе правилното решение по казуса, защото Тютюневият град е важен акцент от визията на културната ни столица през 2019 г. и би бил част от атракциите, които Пловдив може да предложи на своите гости.

Арх. Константин Димитров, РК на КАБ – Пловдив:

Деликатният момент е да се изведе цялостна концепция

8-9-dimitrovИмам намерение да участвам в конкурса за Тютюневия град и с екип вече мислим по темата. Това, което е много важно, но и доста деликатно, е правилно да се изведе цялостна концепция за складовете, защото те са архитектурен ансамбъл. Всяка мярка на парче – за всяка сграда поотделно би било грешка. Според мен задължително трябва да се ограничи автомобилният достъп и зоната да стане пешеходна. Рискът тук е да не се допусне дублиране с атмосферата и функциите на „Капана”. Не е зле и в Тютюневия град да има артпространства, но не изцяло. Мисля за удачно да се обособи много малка жилищна част в зоната и друга, която да е офисна и с бизнес насоченост. Все още с колегите умуваме дали районът на складовете да не се оформи цялостно като развлекателен център – с галерии, киносалон, ресторанти… Каквато и да е концепцията, е архитектурно предизвикателство. За да се справим по най-добрия начин, трябва да сме с отворени сетива. В Европа и по света има различни подходи в реставрацията и трансформацията на индустриални обекти и складове. В Ню Йорк например цял квартал, който е бил с транжорни и цехове за преработка на месо, се преобразява и добива съвсем различни социални функции.

Арх. Велимир Георгиев, РК на КАБ – Стара Загора:

Участието на специалисти е гарант, че ще се спазват нормативните уредби

8-9_velimir

Пловдив със сигурност има нужда от експертна подкрепа по отношение на възстановяването на изгорелите тютюневи складове и колегите от централата вече предложиха такава. Те реагираха веднага и още в дните след пожара камарата излезе със становище, че ще съдейства за изготвянето на цялостен проект за укрепване на сградите и то абсолютно безвъзмездно.

И смятам, че е редно експертното мнение да бъде чуто, предвид спецификата на сградите. Така проблемът ще може да се реши по най-добрия начин. Това би било и някакъв гарант не само за качество, но и за това, че ще се спазват нормативните уредби от гледна точка на запазване на културното наследство.

Арх. Венцислав Илиев, РК на КАБ – Русе:

Не може да се възроди паметник, който вече го няма

8-9_iliev

 

Смятам, че именно архитектите трябва да бъдат експертите, които да окажат подкрепа при възстановяването на Тютюневия град. Разбира се, преди това трябва да има и конкретно задание, което да покрива необходимостта от възстановяване функцията на тези складове, защото думата складове вече става в кавички. Доколкото ми е известно, има концепция за изграждането на някакъв артцентър, но не съм запознат в детайли. Иначе масова практика по света е подобни изоставени сгради или индустриални зони да бъдат реабилитирани и да им се вдъхва нов живот. А Пловдив е град на изкуствата и дава достатъчно възможности за такъв вид реновация. Но основно от архитектурната гилдия трябва да дойде идеята. Затова и приветствам инициативата на колегите за конкурса, който обявиха. За съжаление, аз няма да мога да участвам, тъй като се занимавам с подобни неща тук, в Русе. Случаят, по който работя, е идентичен на този в Пловдив по отношение на занемареността на тези сгради. Това показва и нихилизма на цялото ни общество. Законът за културното наследство също е тотално объркан и неприложим. Като например един съборен паметник, който вече е изчезнал, да се възстановява в оригиналния си вид. Смятам, че един път съборен ли е, паметникът вече е невъзстановим. Той губи аромата си, субстанцията и излъчването си, това, което ще създаде интерес. Не може да възстановиш нещо, което вече го няма. Да, то може да бъде построено отново със съвременни материали, но то вече няма да е същото – няма да е паметник.

 

Удължават срока за регистрация в конкурса за Тютюневия град

До 20 септември се удължава срокът за регистрация в архитектурния конкурс „Тютюневият град на Пловдив – идентичност, обновяване, приобщаване“, съобщиха от Камарата на архитектите, РК – Пловдив. Състезанието е част от програмата на седмия поред Архитектурен форум Пловдив 2016, който се провежда под тепетата от 10 септември до 20 октомври.

Темата на конкурса е сблъсъкът между частните инвестиционни интереси и адекватното опазване на Тютюневия град като групова културна ценност, уточняват от КАБ.

Очаква се резултатите да бъдат обявени на пресконференция в Дома на културата в Пловдив на 3 октомври от 10 часа. Първа награда е премия в размер на 2000 лева. Проектът, класиран на второ място, ще получи 1500 лева, осигурени от фирма RÖFIX, а на трето – 1000 лева от община Пловдив, разкриват организаторите.

Концепциите за съхранение и адаптиране на Тютюневия град ще се пресяват от жури с председател арх. Тодор Кръстев. В състава му влизат още арх. Борислав Игнатов, председател на КАБ, арх. Петко Костадинов, председател на РК на КАБ – Пловдив, арх. Румен Русев, главен архитект на община Пловдив, арх. Георги Станишев, арх. Пламен Братков, арх. Иван Делчев, Димитър Лулчев и Пенка Калинкова. От КАБ планират да предоставят на община Пловдив получените проекти като насоки за бъдещи действия по опазване на тази територия.

Тютюневата индустрия има дълбоки корени в Пловдив и е изиграла особена роля за очертаването на урбанистичния облик на града, за икономическото му развитие и създаването на бизнес традициите в града, пише в сайта на конкурса http://tutun.kab-plovdiv.com.

В момента в Пловдив има около тридесет тютюневи склада, повечето съсредоточени между бул. „Хр. Ботев” и ул. „Иван Вазов”. Част от тях са декларирани недвижими културни ценности, разположени в Групова недвижима културна ценност (ансамбъл), а по-голямата част от останалите са в охранителната зона. Някои от тези сгради са все още запазени, други вече преустроени според идеите на собствениците, но доста са в окаяно и опасно състояние.

След опитите за разрушаване на тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8 на 6 март 2016 г. изгарянето на складовете на 20 август 2016-а е следващото събитие, което води до погубването на емблематични сгради от Тютюневия град. От изгорелите складове са оцелели единствено техните фасади, които добавят поредица от сложни въпроси към комплексната проблематика на „тютюневия завет“, посочват от КАБ.

Според архитектите събитията от съвременната история на Тютюневия град се превръщат в поредица от епизоди, които ще доведат до неговия окончателен край. Затова те апелират да се заложи на категорични, стратегически и адекватни действия.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си