18 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Фотоизложба „Паметта на скалите”

Кадрите показват обекти, повечето от които остават загадка за историческата наука

На 7 юли 2023 г. от 19:00 ч. в Дом на културата – Красно село ще бъде открита официално благотворителната фотоизложба на Иво Филипов „Паметта на скалите“.

Тя представя 50 кадъра от малко познати праисторически култови места и природни феномени от България. Повечето обекти са слабо изследвани и остават загадка за историческата наука.

Всички фотографии от изложбата могат да бъдат закупени, като постъпленията от тях ще подкрепят Проект „Светулка“ за подобряване на средата в детските отделения в България.

Обективът на автора на снимките Иво Филипов запечатва скално изсечени съоръжения и скали, допълнително оформени от праисторическите каменоделци в различни антропоморфни, зооморфни и орнитоморфни изображения.

Две от фотографиите показват разрушени и заличени петроглифи, които вече не могат да бъдат видeни в оригиналния им вид на обектите, към които са принадлежали.

Куратор на изложбата е Николета Петкова – етнолог и директор на „Исторически музей Стрелча”. Тя участва

в разкопките на мегалитните комплекси край град Стрелча и в редица научни експедиции до древни светилища в Западни Родопи, Рила и Пирин.

Related Articles

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ