16 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

Включиха Орлов мост в колекционерска серия сребърни медали

Българският частен монетен двор представя на ценителите Колекционерски Сребърен медал от Серия – „София“. Той е посветен на Орлов мост и носи неговото име. Ювелирното изделие е изработено от 31.1 г сребро проба 999.9, диаметър 38.6 мм и тираж 3000 бр.

Медалът изобразява построения през 1891 г. над Перловската река емблематичен за столицата мост. По време на изграждането му в тогавашните източни покрайнини на София мястото е било символична порта на младата столица и началото на пътя към Цариград. Тук е издигната и триумфалната арка, през която минава руския императорски комисар при посещението си на столицата на новоосвободената България. Днес мостът е символ на свободата – значение, въплътено в образа на бронзовите орли, разперили криле над него като небесни покровители.

Проектът за Орлов мост е на Вацлав Колар – главен архитект на София по онова време – и инженер Вацлав Прошек, проектант на Лъвов мост. От четирите ъгъла се издигат четвъртити каменни стълбове. В основата на всеки от тях е вграден метален плакет с форма на щита от герба на България, върху които са изписани името на града и годината на построяване. Структурите поддържат четири орнаментирани канделабри. Върхът на всеки стълб завършва с каменно кълбо, от което се издава по една лята бронзова фигура на орел – вдъхновението зад името на моста. Авторът на идеята за бронзовите пластики е неизвестен, но символиката е ясна – свобода, сила и мощ, а техният брой символизира четирите посоки на света.

Аверсът на сребърният медал “Орлов мост” показва именно тези емблематични статуи на орли и каменните стълбове, а на заден план се виждат околните сгради – неразделна част от площада, в чието сърце се издига този символ на София.

Колекция #София е възпоменателна емисия от сребърни медали, посветени на столицата на България и културното богатство, което я характеризира.

Related Articles

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ