20 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Трансгранична програма ще финансира строежа на нови мостове, транспортни връзки и велоалея край Дунав

Изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния, както и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните райони на двете държави са стратегическите направления, които ще бъдат предложени за финансиране от европейската програма за трансгранично сътрудничество между София и Букурещ в периода 2021-2027 година. Ще се търсят средства и за велоалея по поречието на река Дунав, съобщават от МРРБ.

Параметрите на програмата са вече обсъдени на онлайн заседание на Съвместната работна група за стратегическо планиране и програмиране. В нея са участвали зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, експерти от Министерството на благоустройството, развитието и администрацията на Румъния, представители на Главна дирекция „Регионална политика“ на Европейската комисия.

Целите

Бъдещата програма предвижда да бъде ориентирана към две цели: „Европа по-близо до хората“ и „По-свързана Европа”. Фокусът е към директна подкрепа на малките и средни предприятия, тъй като те са най-уязвими от въздействията на кризи. Подкрепя се и ефект на допълване и съвместяване на ресурсите с националните оперативни програми.

Българските приоритети

Приоритетни за България са изготвянето на цялостно предпроектно проучване за поречието на река Дунав, което да идентифицира и обоснове изграждането на нови или разширяването на съществуващи мостови съоръжения, състоянието и потенциала на речните пристанища. Ще се идентифицират най-подходящите места и ще се даде приоритет на конкретните точки на бъдещите транспортни съоръжения, които да осигурят солидна основа за привличане на стратегически инвеститори и финансиране от различни европейски и национални източници.

Ключов за страната ни е и проектът за изграждане на веломаршрут по поречието на Дунав, който ще свърже всички населени места в пограничния район на Северна България.

Related Articles

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ