20 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Решено: И ателиетата ще имат статут на жилища

Имоти, които се водят ателие по документи, ще трябва да отговарят на всички изисквания за жилища, решиха окончателно депутатите, след като приеха редица промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/.

Целта е да се прекрати практиката да се продават ателиета, в които обаче на практика се живее.

До момента имоти, които не покриваха изискванията за жилища, се реализираха на по-ниска цена на пазара като ателиета, тъй като изискванията за тях бе да имат санитарен възел. За статут на жилище имотите следваше да разполагат със самостоятелен вход, да имат най-малко едно помещение, както и килер, гараж или мазе.

С промените, приети на второ четене се затяга и контролът над фирмите за строителен надзор. Дава се право на ДНСК да проверява надзорните фирми и комплексния доклад на консултанта, въз основа на който е издадено разрешението за строеж. В допълнение по-високите изисквания към лицата, които оценяват съответствието на инвестиционните проекти, са да имат поне 5 години стаж, да са технически правоспособни и да имат магистърска степен.

Според новите текстове административно-наказателна отговорност вече ще носят повече участници в строителството. Глоба ще може да се налага на физически лица, чрез които се оценяват съответствието на проектите и се осъществява надзорът на строежите, както и за други нарушения на ЗУТ и актове по неговото прилагане.

Ще бъде създаден и Единен публичен регистър по устройство на територията. В него ще се публикуват разрешения за преместваеми обекти, билбордове, заповеди за премахването им, разрешения за устройствени планове, за строеж, технически паспорти на строежите, актове за въвеждане в експлоатация и др.

Регистрите поддържани от министерството, ДНСК, областните управители, общинските и районните администрации ще бъдат обединени.

Related Articles

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ