16 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Проектира се реконструкция на централната градска зона в Троян

Проектира се реконструкция на централната градска зона в Троян: площад „Възраждане” и прилежащ терен – улица „Васил Левски”, съобщиха от пресцентъра на общината. Целта е постигането на реновиране елементите на площада: настилка, стъпала, бордюри, зелени площи, осветление и водни обекти, като се запази визията на площада по отношение на геометрично решение, материали, пластични елементи, наклони и нива на терена. Проектът дава решение и за обновяване и обогатяване на площадното пространство.

Преди дни на среща между общинската администрация, с участието на кмета на Община Троян, главния архитект, експерти и проектантите от „НОВИЗА“ ЕООД бяха обсъдени и уточнени детайлите по проекта за реконструкцията на централна градска зона.

Запазват се орнаментите, растерът и материалите на керамичната настилка на площада, като се вкарва нов елемент в настилката от клинкерни плочи от националната шевица, отбелязващ важни зони в площадното пространство. Маркират се с червени керамични плочи всички подходи към площада, както и фокусните точки – входове на музея, читалището и др. При подмяната на настилката на стъпала, бордюри, стенички и локални ремонти, ще се използват термолющени гранитни плочи.

Около зелените острови на площада ще се монтират модулни пейки с възможност за бърз демонтаж, които ще позволяват промяна на екстериорното обзавеждане, съобразно провежданите събития на площада (временни изложби, прожекции, панаири и други). По периметъра на северната зона около фонтана се предвижда да се монтира стационарна дървена пергола с пейки с идентичен дизайн на модулните пейки. Съществуващите пейки ще бъдат заменени с нови – дървени с облегалка. Растителността ще се запази, като ще се добави нов зелен остров и допълнителни храстови групи и цветя.

Фонтанът и водната каскада ще се реконструират, ще се свие обемът на водната площ, за да се намалят разходите при експлоатация и се осигури безопасността. Ще бъде извършена реставрация на каменната облицовка и ще се изпълни нова хидроизолация. Планира се създаването на възможност за преминаване над водата в зоната на водната каскада чрез две пътеки с метална конструкция, покрити с декинг.

Проектното решение запазва съществуващото отводняване на повърхностните води. В унисон с предложеното архитектурно решение, на няколко места ще бъдат изместени единствено отводнителните решетки. Планиран е и ремонт на водоснабдителната мрежа, с добавяне на поливна система.

За зоната на площада Община Троян предвижда също монтаж на нови паркови осветители с LED светлоизточник, които да позволяват осветяване на цялото пространство и подходите към него. На двата съществуващи пилона ще се монтират LED прожектори. За реализиране на светлинни сцени във фонтана и водната каскада се предвижда вграждане в пода на безопасни LED тела, групирани в конфигурации, които могат да реализират различни цветови схеми на осветление.

Related Articles

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ