11 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Проектира се реконструкция на централната градска зона в Троян

Проектира се реконструкция на централната градска зона в Троян: площад „Възраждане” и прилежащ терен – улица „Васил Левски”, съобщиха от пресцентъра на общината. Целта е постигането на реновиране елементите на площада: настилка, стъпала, бордюри, зелени площи, осветление и водни обекти, като се запази визията на площада по отношение на геометрично решение, материали, пластични елементи, наклони и нива на терена. Проектът дава решение и за обновяване и обогатяване на площадното пространство.

Преди дни на среща между общинската администрация, с участието на кмета на Община Троян, главния архитект, експерти и проектантите от „НОВИЗА“ ЕООД бяха обсъдени и уточнени детайлите по проекта за реконструкцията на централна градска зона.

Запазват се орнаментите, растерът и материалите на керамичната настилка на площада, като се вкарва нов елемент в настилката от клинкерни плочи от националната шевица, отбелязващ важни зони в площадното пространство. Маркират се с червени керамични плочи всички подходи към площада, както и фокусните точки – входове на музея, читалището и др. При подмяната на настилката на стъпала, бордюри, стенички и локални ремонти, ще се използват термолющени гранитни плочи.

Около зелените острови на площада ще се монтират модулни пейки с възможност за бърз демонтаж, които ще позволяват промяна на екстериорното обзавеждане, съобразно провежданите събития на площада (временни изложби, прожекции, панаири и други). По периметъра на северната зона около фонтана се предвижда да се монтира стационарна дървена пергола с пейки с идентичен дизайн на модулните пейки. Съществуващите пейки ще бъдат заменени с нови – дървени с облегалка. Растителността ще се запази, като ще се добави нов зелен остров и допълнителни храстови групи и цветя.

Фонтанът и водната каскада ще се реконструират, ще се свие обемът на водната площ, за да се намалят разходите при експлоатация и се осигури безопасността. Ще бъде извършена реставрация на каменната облицовка и ще се изпълни нова хидроизолация. Планира се създаването на възможност за преминаване над водата в зоната на водната каскада чрез две пътеки с метална конструкция, покрити с декинг.

Проектното решение запазва съществуващото отводняване на повърхностните води. В унисон с предложеното архитектурно решение, на няколко места ще бъдат изместени единствено отводнителните решетки. Планиран е и ремонт на водоснабдителната мрежа, с добавяне на поливна система.

За зоната на площада Община Троян предвижда също монтаж на нови паркови осветители с LED светлоизточник, които да позволяват осветяване на цялото пространство и подходите към него. На двата съществуващи пилона ще се монтират LED прожектори. За реализиране на светлинни сцени във фонтана и водната каскада се предвижда вграждане в пода на безопасни LED тела, групирани в конфигурации, които могат да реализират различни цветови схеми на осветление.

Related Articles

Благоустрояват общинския парк в Джебел

Общинският парк „Горичката“ в град Джебел ще бъде изцяло обновен, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Проектът предвижда изграждане на пътеки с настилка от асфалтобетон...

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ