13 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Община Ловеч пусна в експлоатация водородна система към отоплението на училище

Община Ловеч пусна в експлоатация система за производство на водород към отоплителната система на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Гозница“. Това е първото училище в страната с хибридна отоплителна система, работеща с дизелово гориво и водород. 

Първата фаза от проекта „Водородно училище за чиста околна среда“ стартира през месец май тази година и бе успешно завършен на 20.08.2021 г. Водородната система ще допринесе за реализиране на значителни икономии на дизелово гориво и намаляване на вредните емисии. За изпълнение на проекта бе избрана иновативната българска компания производител „Грийн Иновейшън“ ООД.

Водородната система GI5000, която е интегрирана към отоплителната инсталация на сградата на училището, произвежда високо енергийно водородно гориво на място, след което го добавя към горивния процес. Всичко това се случва напълно автономно и автоматизирано. Системата сама управлява всички процеси, така че да постигне оптимален процес на горене.

Вярвам, че с нашия проект показваме как местната власт може да бъде мост между новите технологии и гражданите. Зеленият пакт и Водородната стратегия на ЕС ни дават нови възможности за екологосъобразно развитие на нашия регион и с този проект затвърждаваме ангажимента на общината към опазване на околната среда, подобряване на стандарта на здравословен живот и справяне с промените в климата чрез висока енергийна ефективност на сградите ни”, каза кметът Корнелия Маринова.

Изключително важно е Националният план за възстановяване и устойчивост да бъде одобрен час по-скоро, за да имаме възможност за широко мултиплициране на резултатите, които сега постигаме със собствени усилия. Ловеч има силен екологичен профил и ще продължим да работим усилено за осигуряването на средства за екологични проекти и зелени инвестиции в общината” добави още Маринова.

 

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ