15 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Община Каварна ремонтира 130 годишна знакова сграда с пари по „Красива България“

Община Каварна започва ремонт на 130-годишна сграда в центъра на града. Обявена за паметника на културата от местно значение през 1998 г., сградата е собственост на Общината от 20 години, но е загубила част от красотата си под тежестта на времето и климатичните условия. След одобрение по проект „Красива България“ належащият ремонт е  вече възможен. Той е на стойност 166 489 лв., като финансирането по  „Красива България“ е 74 920 лв. Останалата част от сумата за ремонта ще бъде осигурена чрез общинско съфинансиране. Знаковата за града сграда е от важно  значение за града. В него се помещават Обреден дом, Консултативен център на Местна комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, Психолог в общински консултативен център по проблемите на децата и младежта и общинския сектор Култура.

Историята на местния паметник на културата започва през 1888 г.

В началото част от сградата е била предназначена за жилищни нужди, другата – за хотел. През 1964 г. е преустроена в поликлиника на втория етаж и дюкяни на първия. През 2000 г. Община Каварна става собственик на целия имот и сградата е адаптирана за нуждите на администрацията, като изцяло е запазена нейната автентичност в интериора и фасадата. Години наред обаче сградата  не е реновирана поради липса на средства.

Външният й вид е компрометиран – стара мазилка, напукана и обрушена,  амортизирана е дограма в югоизточната част на втори етаж, както и покривът. Дългогодишни течове са увредили част от конструктивните му елементи, заедно с ребра, летви и покривно покритие. Спомагателните помещения по таванската част са с овлажнени и повредени стени поради течове. Ремонтът не само ще съхрани архитектурната перла на града, но и ще осигури безопасността и комфорта на работещите служители в сградата и на гражданите, които я посещават.

Снимка: Община Каварна

 

 

Related Articles

Античният град Хераклея Синтика отвори врати за посетители

„Античният град Хераклея Синтика“ вече е отворен за посетители. Обектът е с впечатляваща визия, след като успешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ