13 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на заседанието на Столичния общински съвет на 28 март. По този начин общината ще може да представи проектното си предложение за финансиране по програма на Министерството на енергетиката, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Столичната община вече извърши технико-икономически анализ на системите за осветление. Според него в районите „Изгрев“, „Искър“, „Младост“, „Панчарево“, „Студентски“, „Витоша“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Средец“, „Триадица“, „Връбница“, „Надежда“, „Слатина“ и „Подуяне“ установените стари и амортизирани енергоемки осветителни тела ще бъдат подменени с нови и енергоспестяващи лампи.

В изготвеното предложение са включени и средните улици и булеварди, където осветлението ще бъде изцяло подменено.

Бюджетът е в размер на 2,539 млн. лв. От тях близо 2 млн. лв. ще са безвъзмездна финансова помощ, а 539 257 лева – от бюджета на Столичната община за 2025-а година.

Целта на модернизацията е подобряване качеството на уличното осветление, намаляване на разходите за електрическа енергия, както и справяне с уличната престъпност. По време на извънредното заседание на Градския парламент по сигурността кметът на София Васил Терзиев посочи, че подобряването на осветлението в града е една от мерките за това софиянци да живеят в по-спокойна градска среда. Вече е възстановено изцяло неработещото осветление в два от най-посещаваните паркове – „Южен парк“ и „Западен парк“, а в момента се работи активно да се реализира и в парковете „Заимов“ и „Хиподрума“.

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ