11 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

КСБ: Предложени промени в ЗУТ дават възможност на „заинтересовани лица” да злоупотребяват с права

На 12 юли Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление (КРРБМС) в Народното събрание проведе заседание, на което бяха разгледани и приети на първо четене предложения за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Част от измененията касаят чл. 149, ал. 2 и чл. 177, ал. 7. В мотивите на вносителите на законопроекта е посочено, че се цели изпълнението на изискванията и препоръките на решението от 2012 г. на Комитета за съответствие към Конвенцията за достъп до информация, участие на обществеността в процеса на взимане на решения и достъп до правосъдие по въпроси на околната среда.

Камарата на строителите в България (КСБ) излезе със становище, с което категорично се противопоставя на приетите от КРРБМС промени в ЗУТ, тъй като те предоставят възможност на „заинтересовани лица“ да злоупотребяват с права.

„На практика се предоставя възможност на неограничен кръг НПО и граждани, като „заинтересовани лица“ по конвенцията, да могат да обжалват строителни разрешения за всеки строителен обект от къща до магистрала. Нещо повече, приетите от Комисията предложения засягат и обекти с разрешение за ползване или такива пред разрешение за ползване. Това отваря широко поле за блокиране на реализацията на важните инфраструктурни проекти и на всяко инвестиционно намерение“, се посочва в становището на Камарата.

Според КСБ с предлаганите промени се нарушават основни принципи в правото за справедливост в обществените отношения и стабилност на административните актове. „Абсолютно недопустимо е под прикритието на оспорване на Разрешение за ползване да се изследват въпросите за законосъобразност и целесъобразност на промени в устройствените планове, още повече когато това се извършва на етап въвеждане на обект в експлоатация“, изтъкват от КСБ.

От Камарата обръщат внимание, че основната функция на законодателната власт е да регулира обществените отношения по справедлив начин, така че да бъде запазен балансът в обществото. „С предложените промени, приети в КРРБМС, тази основна цел на законодателната власт е нарушена. При липса на стабилност на административните актове (каквито са разрешенията за строеж и разрешенията за ползване) основните принципи на регулиране на обществените отношения ще бъдат нарушени“, се посочва в позицията.

КСБ счита, че приетите от парламентарната КРРБМС промени в ЗУТ поставят под сериозен риск инвестиционната дейност в страната, създават предпоставки за непредвидими по мащаб щети на бизнеса, както и че ще доведат до увреждане на обществения интерес. „Всяко инвестиционно намерение от най-дребното до най-мащабното ще може да бъде атакувано и спряно от „заинтересовани“ лица и организации. Потърпевши от това решение, взето с 6 срещу 4 гласа при само 10 присъствали от общо 18 членове на Комисията, ще са всички български граждани. Те ще бъдат лишени от модерна инфраструктура и европейско качество на живот, както и ще бъде поставен под риск цялостният инвестиционен процес. Това ли е целта?“, заключват от Камарата.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Разполагат контейнери за биоразградими отпадъци в Пирдоп

През месец май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци. За удобство на гражданите на съдовете ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ