Свалят обгореното скеле на „Нотр Дам”

0

Започна мащабната работа по сваляне на обгореното скеле на катедралата „Нотр Дам” в Париж. Това е последната фаза на деликатната операция по демонтажа на съоръжението, изкривено от горещината на пожара през април миналата година.

Конструкцията тежи 500 тона и е съставена от над 40 000 метални тръби.

Монтажът на скелето започна през 2018 година, в рамките на реставрацията на емблематичната сграда. Пожарът през пролетта на 2019 г. започна именно от скелето. Кулата изгоря напълно, а скелето устоя на срутването му, но беше деформирано от изключително високата температура на огъня. За да се предотврати срутване след изкривяването му, то първо е било обградено с метални греди на три нива.

За свалянето на първото скеле е изградено и още едно такова. От днес „два редуващи се екипа от петима техници с въжета ще се спуснат възможно най-близо до изгорелите части, за да може със саблени триони да изрежат металните тръби, които са се стопили една върху друга. Частите ще бъдат събирани с 80-метров кран, който ще помогне да се предотвратят повече щети на катедралата.

Очаква се операцията да продължи през цялото лято.

Дейностите по възстановяването и реставрацията на катедралата бяха спрени заради пандемията от коронавируса, но крайният срок не е променян. Реконструкцията трябва да приключи през 2024 г.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си